Hoe ziet de regeling voor pensioenpremie eruit in het nieuwe stelsel?

25 april 2024Leestijd: 1 minuut
Foto: Robert Hoetink/ANP

In het nieuwe pensioenstelsel zijn er de flexibele en de solidaire premieregeling. Wat is het verschil?

‘Door alle toeters en bellen noem ik de solidaire soms eerder een complexe regeling,’ zegt Roelof Salomons (51), hoogleraar beleggingstheorie en vermogensbeheer aan Rijksuniversiteit Groningen.

Wat is de flexibele premieregeling?

Deelnemers bouwen straks hun eigen pensioenvermogen op. Dat wordt door het fonds collectief belegd, met meer risico voor jongeren en meer zekerheid voor ouderen. ‘De flexibele regeling heeft weinig uitleg nodig,’ zegt Salomons. Er wordt premie ingelegd. Bij pensionering wordt het ver­mogen omgezet in een uitkering.

Wat is de solidaire premieregeling?

De solidaire regeling vereist meer uitleg, zegt Salomons, die de solidariteitsreserve als voorbeeld noemt. Het fonds vult die reserve in goede tijden met overrendement. Valt het rendement tegen, dan vult het de uitkeringen ermee aan. Klinkt goed, maar de hoogleraar heeft twijfels: ‘Hoe gaan we die bijdragen en onttrekkingen evenwichtig, transparant en uitlegbaar vormgeven?’

Jeroen van Wensen
Jeroen van Wensen (1973) is redacteur Economie bij EW.
Lees meer
Jeroen van Wensen