Jeroen van Wensen Premium Corner

Ging Nederlander er nou op vooruit de laatste 40 jaar of niet?

15 april 2021Leestijd: 4 minuten

In 2018 openbaarde de Rabobank een studie met de conclusie dat het beschikbaar inkomen van huishoudens al veertig jaar stilstaat. Een boodschap die sindsdien vaak is herhaald. Maar de cijfers wijzen anders uit, rekent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor. Het inkomen van de gemiddelde Nederlander loopt keurig in de pas met de economische groei. Toch blijft er iets knagen, schrijft Jeroen van Wensen.

Zeggen dat vroeger alles beter was, is een boodschap die goed verkoopt, net als het idee dat ‘de Nederlander’ nauwelijks profiteert van economische groei.

De publieke omroep wijdt er met Scheefgroei in de polder zelfs een reeks documentaires aan.

Toch hebben huishoudens wel degelijk veel meer te besteden dan veertig jaar geleden, en steeg het huishoudinkomen meestal even snel als de economie. Dat blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft gepubliceerd.

In cijfers

In 1980 lag het gemiddelde beschikbare inkomen per hoofd van de bevolking op 13.600 euro. Veertig jaar later, in 2020, lag dat inkomen 60 procent hoger op 21.900 euro. Vergeleken met vijftig jaar terug, is het inkomen zelfs verdubbeld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het beschikbaar inkomen is het inkomen nadat belastingen en (zorg)premies zijn betaald, en bijvoorbeeld toeslagen zijn ontvangen. Voor het effect van inflatie, dus dat goederen en diensten in de tijd steeds duurder worden, zijn de cijfers gecorrigeerd.

‘De toename is niet puur statistisch,’ schrijft het CBS, ‘maar ook zichtbaar in het veranderde bestedingspatroon van Nederlanders. Het bezit van auto’s en consumentenelektronica is nu veel hoger dan in 1980 en buitenlandse vakanties en horecabezoek zijn (met uitzondering van 2020) veel meer gemeengoed geworden.’

Grauwsluier over het land

Dit is het antwoord van het CBS op gesomber over de economie, en tv-programma’s die het doen voorkomen alsof het bergafwaarts gaat met het land. En dat gaat het niet. Want neem de tijdmachine naar 1980, en je krijgt acuut een aanval van somberte door de grauwsluier die toen over het land lag.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.