Wat is overrendement?

29 april 2024Leestijd: 1 minuut
Foto: Getty Images

Wanneer haalt een pensioenfonds overrendement en hoe werkt dat precies? EW zet het op een rijtje.

Dankzij de wet van de grote getallen, kan een pensioenfonds vrij nauwkeurig voorspellen wie van de deelnemers volgende maand nog leeft, over tien jaar, over honderd jaar. Daarom weet het fonds vrij nauwkeurig wat het in de toekomst aan pensioen moet uitkeren.

Wat kost een pensioen?

Een fonds kan een staatsobligatie met een looptijd van een jaar kopen om er de uitkering van volgend jaar mee te betalen. Een tienjarige obligatie voor de uitkeringen over tien jaar, enzovoort. Die obligaties hebben elk een prijs (een koers). Aan de hand daarvan kan het fonds de kosten van een pensioenuitkering berekenen.

Daalt de rente, dan stijgt de koers van een obligatie op de beurs. Die wordt duurder. En daardoor het toekomstig uit te keren pen­sioen ook. Stijgt de rente, dan daalt de koers van de obligatie en wordt het pensioen weer goedkoper.

Het pensioenfonds kan zo jaar op jaar bepalen hoeveel duurder of goedkoper pensioenen zijn geworden. In jargon: wat was het rendement op de pensioenverplichting?

Wanneer haalt een pensioenfonds overrendement?

Tegenover de verplichting staan de beleggingen. In aandelen, vastgoed, obligaties en financiële instrumenten om beleggingsrisico’s af te dekken. Als het jaarlijkse rendement op de beleggingen hoger ligt dan het jaarlijkse rendement op de verplichtingen, dan haalt het fonds overrendement.

Hoe meer, hoe beter.

Jeroen van Wensen
Jeroen van Wensen (1973) is redacteur Economie bij EW.
Lees meer
Jeroen van Wensen