CVC naar de beurs: is een beetje Nederlands trots op z’n plek?

29 april 2024Leestijd: 4 minuten
Een vesteging van parfumerie Douglas. Foto: Berlinda van Dam/ANP

Met CVC heeft de Amsterdamse beurs er sinds vrijdag 26 april een flink bedrijf bij. De beurswaarde was die dag vergelijkbaar met die van Philips. Zeven vragen over deze investeerder.

1. Wat voor bedrijf is CVC?

Bij CVC – dat vrijdag 26 april naar de beurs ging – waken een kleine 1.200 medewerkers over de 125 bedrijven waarin de investeerder kapitaal heeft gestoken. Die bedrijven zijn samen zo’n 185 miljard euro waard. Bekende namen in de portefeuille van CVC zijn cosmeticaketen Douglas, de Primera División (de Spaanse hoogste voetbaldivisie), ijsthee-fabrikant Lipton en het Nederlandse TMF, een dienstverlener die vooral goed is in het optuigen van fiscale constructies om de belastingdruk te verlagen.

Dat doet TMF ook voor CVC, dat officieel is gevestigd op Jersey, het Britse kanaaleiland annex belastingparadijs. CVC heeft kantoren in 29 landen, waaronder in Nederland. Hoofdkantoren staan in Londen en Luxemburg.

Op vrijdag 26 april ging CVC voor 14 euro naar de beurs. De koers stond boven 17 euro bij de start van de handel. Maandag 29 april stond het aandeel in de min.

2. Als je aandelen CVC koopt, waarin beleg je dan?

CVC zit in private equity: het opkopen, opkalefateren en doorverkopen van bedrijven. Welke rol vervult CVC? Fondsbeheerder Joost van der Mandele (41) van het ARAR Fund maakt een vergelijking met de vastgoedsector. ‘Als je het daarmee vergelijkt, dan is CVC geen belegging in vastgoed, maar een belegging in makelaars en facilitair beheerders.’

CVC faciliteert vooral investeringen in private equity. Het haalt geld op bij grote beleggers als pensioenfondsen, stort dat in een fonds en neemt daarmee bedrijven over. De bedrijfswinsten en de verkoopopbrengst vloeien terug in het fonds. De winsten (of verliezen) zijn voor de deelnemers aan het fonds.

3. Hoeveel geld verdient CVC met die activiteiten?

CVC selecteert bedrijven die geschikt zijn om op te kopen. Het richt het fonds op dat voor grote beleggers als investeringsvehikel dient. En het adviseert hoe bedrijven rendabeler kunnen worden. In 2023 streek CVC voor die diensten 750 miljoen euro aan managementvergoedingen op.

Bij succesvolle verkoop van een bedrijf krijgt CVC ook nog een bonus uitgekeerd (‘carried interest’). Die kwam in 2023 uit op 400 miljoen euro. Met nog wat andere inkomsten lag de omzet vorig jaar op 1,4 miljard euro. De winst bedroeg 650 miljoen euro. De omvang van de balans van CVC bedraagt 3 miljard euro.

Wie goed kan rekenen en hard werken niet schuwt, kan goed verdienen bij CVC. In 2023 ontvingen de medewerkers een bonus van gemiddeld 500.000 euro.

4. Hoe risicovol is het aandeel CVC?

Ook al doen de deelnemingen het slecht, CVC zelf kan dan uitstekend blijven draaien, legt fondsbeheerder Van der Mandele uit. Als het maar grote beleggers blijft vinden die met behulp van CVC bedrijven willen opkopen. ‘Je belegt dus niet in de opgekochte bedrijven.’

Het aandeel heeft ook een ander risicoprofiel dan een directe belegging in private-equityfondsen, aldus Van der Mandele. ‘Het is niet per se minder risicovol. Maar ik verwacht wel dat het op de langere termijn een beetje een saai aandeel zal worden, met stabiele cashflows.’

5. Is het een interessant aandeel voor de belegger?

‘Ik koop dit aandeel niet op deze koers en dat meen ik serieus, want ze zijn voor de hoofdprijs naar de beurs gegaan,’ zegt Arend Jan Kamp (55), commentator bij beleggerspodcast Het Beurscafé. CVC heeft de beursgang twee keer uitgesteld, omdat de beursomstandigheden weinig gunstig waren. Kamp: ‘Pas toen de AEX bijna op 900 stond, hapten ze toe. Ze hebben 2,3 miljard euro opgehaald. De bloemen kunnen naar Jersey.’

Kamp, door zakenzender BNR bestempeld als ‘beurslegende’, ergert zich eraan dat CVC de openingsbel niet heeft geluid op de eerste handelsdag van het aandeel. Op vrijdag 26 april was er niemand van CVC op het Damrak. ‘Als je hier een beursnotering krijgt, dan ga je gongen. Zo is de traditie.’

6. Hoe groot is CVC en hoe groot is de beursgang?

De beursgang van CVC is de grootste, sinds die van Prosus in 2019. Dat Zuid-Afrikaanse bedrijf, dat vooral bestaat uit een pakket aandelen in de Chinese internetgigant Tencent, heeft een beurswaarde van zo’n 80 miljard euro.

Het aandeel CVC ging voor 14 euro naar de beurs, de koers steeg al snel door naar 17 euro. Daarmee kwam de beurswaarde uit op 17 miljard euro – vergelijkbaar met de beurswaarde van technologiebedrijf Philips op 26 april. CVC was die dag twee keer zoveel waard als uitzender Randstad (8,5 miljard euro), maar weer veel kleiner dan ASML. De chipmachinefabrikant is met 344 miljard euro de koploper in Amsterdam.

Van de aandelen CVC is ongeveer een achtste vrij verhandelbaar op de beurs. De meeste aandelen blijven in handen van de oprichters van het bedrijf. In de jaren negentig van de vorige eeuw kochten zij van de Amerikaanse bank Citicorp de private-equitytak. CVC staat voor Citicorp Venture Capital.

7. Hoe Nederlands is CVC?

Een klein beetje. Een van de oprichters en grootaandeelhouders is de Nederlander Rolly ridder van Rappard, telg van de adellijke familie Van Rappard. Zijn 67,4 miljoen aandelen zijn bij een koers van 17 euro bijna 1,2 miljard euro waard.

Jeroen van Wensen
Jeroen van Wensen (1973) is redacteur Economie bij EW.
Lees meer
Jeroen van Wensen