Premium Lock Verkiezingsdebat RTL was politieke televisie op haar best

01 maart 2021Leestijd: 4 minuten
Tweede Kamerverkiezigen: RTL Verkiezingsdebat. Foto: ANP.

Een heerlijk avondje politieke televisie, was het RTL verkiezingsdebat. De politici kweten zich goed van hun taak en de keuze van thema’s was uitstekend. Er waren geen uitblinkers, vindt Carla Joosten. Mark Rutte (VVD) kwam ietwat timide over, Sigrid Kaag (D66) was verrassend goed. Evenals Lilian Marijnissen (SP).

Wopke Hoekstra (CDA) had geleerd recht in de camera te kijken om te tonen dat hij premiermateriaal is. Geert Wilders (PVV) en Jesse Klaver (GroenLinks) voldeden waarschijnlijk aan de verwachting van hun achterban. Al maakte die laatste wel een blunder toen hij de al lang vertrokken Koeman nog Oranje-trainer noemde.

Maar de echte verrassing van het RTL-debat waren de burgers die de politieke leiders confronteerden met hun zorgen. De politici waren tevoren niet geïnformeerd tegenover wie ze zouden komen te staan. Evenmin over het thema.

Kaag hield stand tegenover een veehouder die klaagde over het D66-plan om de veehouderij te halveren, maar Rutte en Hoekstra hadden het zichtbaar moeilijk tegenover respectievelijk een slachtoffer van de toeslagenaffaire en een ondernemerspaar uit de horeca.

Een kanttekening: zo gewoon waren deze burgers nou ook weer niet. De meesten hadden zelfs al eens met de politici gesproken, tot in het Catshuis toe.

Eindelijk geen door elkaar pratende politici

Deze confrontaties waren een nieuwigheid in het debat dat verder erg informatief was, in tegenstelling tot soortgelijke debatten in het verleden met veel minder, onverstaanbaar door elkaar pratende deelnemers. Hulde voor RTL. Ook al omdat de kijker de leiders nu eens in een andere modus zagen dan de gebruikelijke ingestudeerde kunstjes en oneliners.

Rutte is zoals verwacht de schietschijf

Zoals te verwachten in deze verkiezingscampagne is de in de peilingen leidende Rutte de schietschijf van de rest. Vooral Hoekstra richt zich, zodra hij maar een gaatje ziet, met een veelal geplande aanval op zijn kompaan uit het kabinet.

Hij en niet Wilders – wiens partij na de VVD in de peilingen volgt – moet de grote uitdager van Rutte worden, is de hoop van het CDA. Deze man kan ook de natie toespreken, is de boodschap. Nu nog tonen dat hij die ook kan leiden, want dat is de vraag waar deze verkiezingen toch vooral om draaien. De keuze van de man of vrouw die Nederland door de woelige baren leidt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw