Premium Lock Eerste grote lijsttrekkersdebat: Rutte verdedigend, Wilders op dreef

26 februari 2021Leestijd: 5 minuten
Geert Wilders en Mark Rutte tijdens het Verkiezingsdebat op Radio 1. Foto: ANP

Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Lilianne Ploumen (PvdA) en Farid Azarkan (DENK) debuteerden als lijsttrekker in het NOS Radio 1 Verkiezingsdebat en maakten geen beginnersfouten. Mark Rutte (VVD) domineert in de peilingen, maar zat nogal in de verdediging. Geert Wilders (PVV) was als vanouds op dreef. Lilian Marijnissen (SP) speelde aanvallend voetbal.

Kort samengevat is dat wat er vrijdagnamiddag tussen 5 en 7 uur bij de publieke omroep gebeurde. De kop is eraf. Het radiodebat van de NOS is het eerste grote treffen van de lijsttrekkers. De verkiezingscampagne is nu echt op gang. Een echte gamechanger zat er niet in, al liet Rutte zich wel verleiden tot een tweestrijd die hij liever niet wil voeren: een duel met Hoekstra.

De dertien lijsttrekkers – afhankelijk van de grootte van hun partij in de peilingen mochten ze in de twee uur durende uitzending drie, twee of één keer aantreden – moesten reageren op vragen van de presentatoren Lara Rense en Xander van der Wulp. Normaal wordt een verkiezingsdebat gehouden aan de hand van stellingen. Dat geeft structuur en voorspelbaarheid. Nu deden de presentatoren telkens de aftrap.

Het verbale treffen won aan spontaniteit, maar werd ook een beetje rommelig. Kreeg iedereen wel een faire kans? De nieuwe voorvrouw van 50PLUS Liane den Haan werd nogal doorgezaagd door de presentatrice, omdat ze zich niet per se tegenstander van de marktwerking in de zorg verklaarde.

Rutte stond meteen 0 – 1 achter

Rutte (VVD) had de pech dat hij het onderwerp ‘betrouwbare overheid’ had geloot. Hij moest het de eerste acht minuten opnemen tegen Marijnissen (SP) en Thierry Baudet (FVD). Het onderwerp werd ingeluid met geluidsfragmenten van het Toeslagenschandaal en de achterstand bij het financieel compenseren van Groningers in het gaswinningsgebied. Rutte stond meteen met 0 – 1 achter.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw