Aerden Onno Aerden

Geachte Wopke Hoekstra: Thialf-tour was scheve schaats

20 februari 2021Leestijd: 3 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan demissionair minister van Financiën en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra: schaatsen in Thialf tijdens coronatijd is oliekoekendom – zelfs al is het met Sven Kramer.

De afgelopen week stond het kabinet in zijn hemd: een rechter bepaalde dat de avondklok geen wettelijke basis had. Opvallend snel werd alsnog een wetje door de Kamers geloodst om de spertijd in stand te houden. Vreemd, want van een duidelijk effect op het aantal besmettingen is vooralsnog geen sprake.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Het is dan ook absurd dat u, terwijl de gemoederen over de rechtvaardigheid van de maatregelen weer eens hoog opliepen, doodleuk binnen aan het schaatsen toog. Met Sven Kramer, onze nationale held op ijzers nog wel. Binnen. Recreatief. Kortom: net zo verboden als de huwelijkse omhelzingen van uw collega Grapperhaus destijds en als het na negenen ’s avonds buiten vertoeven zonder professionele reden of hond.

Niet mijn idee, maar het uwe – samen met uw collega’s.

Honger naar typisch Nederlandse plaatjes zwelt met het uur aan

Ik begrijp, het is ook nog eens campagnetijd. De honger naar typisch Nederlandse plaatjes van uw spindoctors zwelt met het uur aan. Maar het is een oliekoekendomme beslissing om uw eigen strenge regelgeving maar even terzijde te schuiven omdat u de verlokking van een ritje over het ijs in de Friese schaatstempel niet kon weerstaan.

En dan dit: niet u maar de stadiondirecteur mocht, aan de lokale pers, gaan uitleggen dat het allemaal prima kon. ‘De ontvangst van de minister moet worden gezien als een toegestaan bedrijfsbezoek, waarbij in plaats van een rondleiding een paar ronden schaatsen is geboden.’ Een bedrijfsbezoek? Waarbij u per se moest schaatsen? Gaat u ook kippen slachten als u een kippenslachterij bezoekt?

En zeg eens eerlijk. U was daar helemaal niet als minister. U was daar als lijsttrekker van het CDA bij de verkiezingen over een maandje.

Lees ook dit commentaar van Eric Vrijsen terug : Rutte en Grapperhaus op de grill in avondklokdebat

Deze scheve schaats zal u de komende week in de media voor de voeten worden geworpen. Zeker als uw chef, premier Rutte, binnenkort zal aankondigen dat er voorlopig nauwelijks versoepelingen inzitten – ‘want Engelse variant’.

Waarom u wel en wij niet, zal het klinken. En: wat is het nut van zoiets als een avondklok, als onze bewindslieden de regels vrolijk aan hun laars lappen?

Zoals u inmiddels moet weten, blijft het beeld hangen

Natuurlijk heeft u inmiddels excuses gemaakt – stom, had ik niet moeten doen. Vergeef me mijn cynisme, maar: ook de excuses maken onderdeel uit van het spel. Plaatje geschoten, sorry gezegd, en op naar het volgende campagne-item, corona-technisch verantwoord of niet.

Zoals u inmiddels moet weten, blijft het beeld hangen. Maar op een andere manier dan uw campagnemensen hadden gedroomd.

Spreek nou eens af met elkaar in Den Haag dat u ook in campagnetijd het goede voorbeeld geeft. Het is allemaal al moeilijk genoeg.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.