Premium Lock Rutte en Grapperhaus op de grill in avondklokdebat

18 februari 2021Leestijd: 5 minuten
Rutte en Grapperhaus reageren op avondklokvonnis. Foto: ANP.

Broddelwerk, blunders, boerenbedrog, je hoort het Geert Wilders (PVV) al zeggen. De reparatie van de avondklok is een buitenkansje voor de concurrenten: ‘Actie beschadiging lijsttrekker VVD’. Mark Rutte en Ferdinand Grapperhaus gaan op de grill. Eric Vrijsen probeert het juridische labyrint en het politieke spektakel van elkaar te scheiden.

In recordtempo moet een reparatiewet door de Tweede en Eerste Kamer om de avondklok veilig te stellen. Maar zo snel gaat dat ook weer niet. De Kamerfracties spreken eerst nog schande van het juridische labyrint dat deze week ontstond.

Het debat is een buitenkans voor de oppositie – Geert Wilders (PVV) voorop – om het duo Mark Rutte (VVD) en Ferdinand Grapperhaus (CDA) te betichten van broddelwerk, blunders en boerenbedrog.

Volg het debat hier live (lees verder onder de video)

‘Actie beschadiging lijsttrekker VVD’ heet zo’n manoeuvre in Den Haag. Het is niet uitgesloten dat ook D66 en andere partijen eraan meedoen, want campagnevoeren gaat van ‘au’. Het debat wordt live uitgezonden en zo vlak voor de verkiezingen loopt dit natuurlijk uit op politiek theater.

Eerst de inhoud. Dan het spektakel

De avondklok geldt sinds 23 januari en is gebaseerd op de Wet buitengewone bevoegdheden burgergezag. Deze wet is bedoeld om terstond maatregelen te treffen in acute noodsituaties, zoals overstromingen en dijkdoorbraken.

Lees ook dit omslagverhaal over het einde van de coronacrisis: Vijf wegen naar een mooie zomer

De actiegroep Viruswaarheid van Willem Engel procedeerde dinsdag 16 februari met succes tegen de avondklok. De rechtbank van Den Haag oordeelde dat de juridische basis voor de avondklok niet deugde.

Premier Rutte en minister Grapperhaus (Justitie) kondigden meteen aan dat ze in hoger beroep gingen. Na veel verwarring besloot het Gerechtshof van Den Haag dat de avondklok voorlopig van kracht blijft. Vrijdag zet het hof de zaak voort en moet blijken of Viruswaarheid zijn zin krijgt. Een uitspraak in dit hoger beroep wordt begin volgende week verwacht.

Juridische soap is nog niet klaar

Woensdag 17 februari kwam het kabinet met een andere onderbouwing van de avondklok. Dit keer wordt de Wet publieke gezondheid als fundament gebruikt en wordt de avondklok vastgelegd in de Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht COVID-19. De Tweede Kamer vergadert hierover donderdag. Vervolgens moet vrijdag de Eerste Kamer er ook nog over stemmen.

De juridisch-politieke soap is dan nog niet klaar, want volgende week dinsdag 23 februari moet de Eerste Kamer zich ook nog uitspreken over de eerste avondklok met zijn nogal krakkemikkige fundering.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw