Premium Lock Diep in een la stoppen: het dienstjarenpensioen

02 februari 2021Leestijd: 2 minuten
Dienstjarenpensioen blijkt onuitvoerbaar

Laat werknemers die op jonge leeftijd beginnen met werken, eerder met pensioen gaan. Dat is het idee achter het dienstjarenpensioen. Maar het idee is onuitvoerbaar. Stop het dienstjarenpensioen daarom in een la, en haal het er nooit meer uit, adviseert Jeroen van Wensen.

Laagopgeleiden stoppen eerder met school, en beginnen daardoor in de regel eerder met werken dan hoogopgeleiden. Toch geldt voor beide groepen werknemers dezelfde AOW-ingangsleeftijd. Dus zou het niet eerlijk zijn om  werknemers met pensioen te sturen als zij 45 dienstjaren hebben bereikt?

Wie op zijn achttiende is begonnen met werken, mag dan met pensioen op 63-jarige leeftijd, ongeveer vier jaar eerder dan de huidige AOW-ingangsleeftijd.

Onvolledige databronnen

Naar dit sympathieke plan is uitvoerig onderzoek gedaan door het ministerie van Sociale Zaken. Maar de uitkomst stemt precies overeen met wat iedereen eigenlijk al wist: het is onuitvoerbaar.

Het UWV houdt de gegevens over het arbeidsverleden bij van werknemers. Maar doet dat pas gestructureerd sinds 1998. En de Belastingdienst houdt de gegevens bij over het arbeidsverleden van zelfstandigen, maar alleen over de afgelopen twaalf jaar. Andere mogelijke databronnen zijn evenmin toereikend. Pensioenfondsen weten het niet of zijn verdwenen. En voor werkgevers geldt hetzelfde. Die hebben de salarisadministratie uit de jaren tachtig van de vorige eeuw mogelijk vernietigd, of zijn al lang bankroet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw