De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) om selectie van studenten door middel van loting mogelijk te maken. Dat moet kansenongelijkheid in het hoger onderwijs tegengaan: door loting hebben achtergestelde kandidaten meer kans om te worden toegelaten tot een populaire studie. Zo eerlijk is loting niet, schrijft Ruud Deijkers.
Voor zo’n honderd opleidingen zijn er elk jaar meer aanmeldingen dan opleidingsplekken, daar moeten dus kandidaten afvallen. Vanaf 2017 selecteren hogescholen en universiteiten zelf – ‘decentraal’ – de studenten voor studies met beperkte capaciteit. Opleidingen zoals psychologie, fysiotherapie, tandheelkunde en geneeskunde hebben zo’n numerus fixus.
Hoe werkt die selectie? De opleidingen selecteren altijd op basis van twee criteria, bijvoorbeeld een motivatiebrief in combinatie met een test op cognitief-analytische vaardigheden of een cv en een kennistoets. De meest geschikte en gemotiveerde studenten worden toegelaten tot de studie.
Beste studies online
- Vergelijk 2.165 bachelor en masteropleidingen
- Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt na afstuderen?
- Feiten en cijfers over hogescholen en universiteiten
- Wat zijn de beste hogescholen en universiteiten?
- Studiekeuze in vijf stappen
Onzeker en achtergesteld
Het punt is dat studentenpopulaties van numerus fixus opleidingen minder divers blijken dan opleidingen zonder zo’n selectie. En dat is een doorn in het oog voor een minister die hoger onderwijs toegankelijker wil maken. De decentrale selectie draagt volgens Van Engelshoven bij aan kansenongelijkheid.
Hoe zit dat? Onzekere of achtergestelde kandidaten haken bijvoorbeeld af omdat zij denken dat de selectie niet voor hen is bedoeld – zelfselectie dus. En ook zouden kinderen met hoogopgeleide of welgestelde ouders zich beter kunnen voorbereiden op de selectieprocedures. Volgens de minister is er zelfs een hele industrie ontstaan om studenten door de decentrale selectie te trekken door middel van gesprekstrainingen of hulp bij het schrijven van een motivatiebrief.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.