Premium Lock Houd je hoofd koel bij het kiezen van een studie

21 oktober 2020Leestijd: 6 minuten
Studiekiezers in Utrecht. Foto: Peter Hilz

Eindexamenkandidaten en mbo’ers die willen doorstuderen, kunnen kiezen uit minstens 1.400 voltijds bacheloropleidingen. Na het behalen van hun ‘bachelor’ kunnen zij ook nog doorstromen naar 800 masteropleidingen. Met al die keuzemogelijkheden zien veel studiekiezers al snel de bomen door het bos niet meer. Met Beste studies helpt EW bij het maken van een weloverwogen keuze.

Niet alleen bij de scholieren zelf, maar ook bij hun ouders kan in het najaar, als veel hogescholen en universiteiten open dagen organiseren, ‘studiekeuzestress’ optreden. De deadlines zijn immers al snel en er hangt nogal wat vanaf: want is de juiste studiekeuze niet de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle carrièrestart?  Er is geen reden tot paniek als je stap voor stap te werk gaat.

Stap 1. Wat kun je?

Voordat je begint, maak je een mapje aan in je computer of smartphone waarin je de informatie die je gedurende je zoektocht vindt, kunt opslaan. Maak aantekeningen in een Word-documentje of in een papieren kladblok.

 

Ga eerst voor jezelf na waarin je goed bent. Wat zijn je drie sterkste en drie zwakste punten op school? Voor welke vakken haal je hoge of juist lage cijfers? Ben je geordend of juist rommelig? Vind je het leuk om samen te werken, of doe je opdrachten liever alleen? Treed je vaak op de voorgrond, of kijk je liever de kat uit de boom? Zijn er prestaties buiten school waarop je trots bent? Denk daarbij aan een feest dat je hebt georganiseerd voor de sportclub, of misschien help je familieleden of buren als zij computerproblemen hebben?

 

Wees gerust, de kennis en vaardigheden die je nu bezit, hoeven niet allesbepalend te zijn voor je keuze: als het goed is, leer je nog van alles bij. Volg je het profiel natuur en gezondheid, dan betekent dat niet per se dat je een opleiding moet zoeken in die richting. Met na- en bijscholing kun je bijvoorbeeld altijd nog alle kanten opgaan – zoals die van natuur en techniek of cultuur en maatschappij.

 

Stap 2. Wat wil je?

Neem de tijd om bij jezelf na te gaan wat je interessant vindt op school en waarover je graag praat met vrienden. Wat doe je het liefst in je vrije tijd? Wat kijk je op YouTube, welke influencers volg je op sociale media? Wat wil je later bereiken? Een goed salaris? Mensen helpen? Onderzoeken? Virussen bestrijden?

 

Denk in het begin gerust groot: droom je ervan om Formule 1-coureur te worden, ga dan bij jezelf na waarom je dat wilt en wat dat zegt over jezelf. Trekt de techniek van de wagens je aan of vooral het competitieve deel? Of misschien wel het commerciële circus rond de circuits? Dan is een studie die zich richt op die aspecten misschien wel een interessante optie.

 

Praat over je passies en talenten met ouders, vrienden of andere mensen die jou goed kennen: door af en toe te brainstormen, kom je misschien op nieuwe ideeën. De decaan op school kan helpen en ook hogescholen en universiteiten hebben coaches – vaak zijn dit studenten – die je kunt benaderen om met je mee te denken. Ook zijn er gespecialiseerde coaches en instellingen die je op weg kunnen helpen (zie de leestip hieronder).

 

Beste studies 2020

Leestip bij stap 2:
‘Kiezen kun je leren’

 

Lees het achtergrondverhaal bij
Beste studies 2020 over de rol van coaches en ouders bij het kiezen
van een geschikte opleiding.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw