Premium Lock Waarom ‘pechgeneratie’ studenten zich in haar lot moet schikken

23 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Studenten eisen compensatie van het Rijk voor het mislopen van de basisbeurs. Foto: Ramon van Flymen/ANP

Studenten en oud-studenten komen in protest tegen renteverhoging op studieschuld en verlangen betere compensatie van afgestudeerden die hun studie doorliepen onder het leenstelsel. Ruud Deijkers vraagt zich af of de ‘pechgeneratie’ wel zoveel pech heeft.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft het protest op woensdag 25 oktober slim gepland. Het is verkiezingstijd en (oud-)studenten zijn voor politieke partijen een lucratieve doelgroep om stemmen te winnen. Stem op ons en jullie krijgen meer gratis geld: dat werkt altijd.

Zelfbenoemde ‘pechgeneratie’ protesteert vanwege stijging rente

Aanleiding voor het protest is de stijging van de rente op de studieschuld naar ruim 2,5 procent. En daarnaast vinden de initiatiefnemers dat de zelfbenoemde ‘pechgeneratie’ die studeerde onder het leenstelsel, beter moet worden gecompenseerd.

Laten we de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen helpen te bepalen of zij de protesteerders wel of niet gelijk moeten geven. Daarvoor splitsen we de protestgroep voor het gemak in tweeën: studenten en oud-studenten.

De eerste subgroep — studenten — heeft naar verhouding het minste te klagen. Uitwonende studenten aan hogescholen en universiteiten krijgen vanaf dit collegejaar elke maand 275 euro basisbeurs en een ov-kaart ter waarde van 120 euro per maand.

En dat is nog niet alles. Boven op de basisbeurs komt dit jaar 164 euro per maand om de hogere kosten voor levensonderhoud te vergoeden. Afhankelijk van het inkomen van de ouders krijgt een student ook nog een aanvullende beurs. Wat die hiervoor moet doen? Niets, behalve binnen tien jaar een diploma halen. O ja, eerstejaarsstudenten hoeven dit jaar maar de helft van hun collegegeld te betalen. Overigens wordt het overgrote deel van de studies niet betaald van collegegeld, maar uit de bijdrage van het Rijk aan hogescholen en universiteiten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw