Constanteyn Roelofs

Verkiezingscampagne CDA is treinongeluk in slowmotion

28 oktober 2020Leestijd: 3 minuten

De verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 is voor het CDA een treinongeluk in slowmotion en Constanteyn Roelofs kan u met een zekere mate van leedvermaak meedelen dat de ellende onverminderd doorgaat. De presentatie van de kandidatenlijst was namelijk wederom een optelsom van domme beslissingen, kleine egootjes en zeer grote morele en intellectuele problemen in de partij.

Constanteyn Roelofs

Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

In de chaos van ontstemde routiniers die niet meer terug hoeven te komen van dat malle mannetje met zijn rare schoenen sprong er voor mij één kandidaat uit die exemplarisch is voor de morele en intellectuele leegte die het era-bloemschoen kenschetst. Inge van Dijk, de nummer drie op de lijst, mag vooral op de lijst omdat ze de omstreden deal met Forum voor Democratie tot stand heeft  gebracht na een chaotische formatie in de provincie.

Geflirt met Forum

Ongetwijfeld een prestatie, maar om meteen zo voor te sorteren op een ongemakkelijk huwelijk met de drankzuchtige salonjonker en zijn foute Russische vriendjes, is een ontzettend dom idee. De Haagse pers en de andere partijen, die hun campagne centreren rond een antipopulistische boodschap, roken direct bloed. Haar hoge positie zou een beloning zijn voor slecht gedrag: een keuze van het CDA om toe te geven aan populistische druk en meer van dat leuks. Gezien de slechte peilingen en de problemen bij FvD was dit een compleet onnodige fout van het CDA-bestuur.

Erger nog dan het geflirt met Forum is de complete morele en intellectuele leegte die van het scherm spat als je het profiel van mevrouw Van Dijk bekijkt. Op de website van het CDA lezen we dat haar vrijetijdsbesteding bestaat uit crossfitten bij sportschool The Box in Gemert.

Het wordt nog veel erger als we doorsurfen naar haar LinkedIn-profiel, iets wat ik liefhebbers van de spelling, grammatica en prosodie van de Nederlandse taal met klem zou afraden. We lezen hier dat ze na een opleiding aan de ‘St. Willibrordusschool hahaha ;-)’ hypotheekjes ging verkopen bij een bank.

Clichématig middenkader

Een citaat: ‘Als business nam ik hierin de lead en was ik ook volledig aanspreekbaar en eigenaar. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor de Runactiviteiten die parallel gerealiseerd moeten worden om continuïteit te waarborgen voor onze klanten.’ Nog eentje voor de lol: ‘De teams streven continu naar een 9plus klantbeleving en een zo efficiënt mogelijk proces voor de banken tegen lage kosten.’ Natuurlijk, half Nederland draait op dit soort wollig, clichématig middenkader van de heao, maar is dit echt de voorhoede van de christen-democratische politiek in Nederland? Is this the best we can do?

Het feit dat zo’n nauwelijks geletterde intellectuele laagvlieger überhaupt zo dicht in de buurt van de Haagse macht kan komen, is maar weer eens exemplarisch voor de degeneratie van de landelijke politiek naar treurig middle management, het liefst uitgevoerd door mensen die net slim genoeg zijn om voor de juiste stippen op de routekaart hun stemkaart uit de toolbox te trekken, maar die verder niet veel meer ambitie hebben dan een beetje crossfitten. Arm Nederland, arm CDA.

Managementgebazel

Enfin, ze past wel precies binnen het profiel van Hugo de Jonge, ook zo’n sportschooltype dat uitblinkt in het verschrikkelijk weinig zeggen met heel veel woorden, van het soort hol managementgebazel dat per strekkende meter over de arme burger wordt ‘uitgerold’. Het is een bekend principe dat je als leider nooit mensen onder je moet hebben die slimmer en beter zijn dan jij: vandaar dat het CDA dus met een wethoudertje uit Gemert en een voormalig Lingo-presentatrice de verkiezingen moet gaan winnen in deze turbulente tijden. Dat voorspelt niet veel goeds.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.