Premium Lock Geachte Marieke van Doorninck, neem verantwoordelijkheid voor het afvaldrama

10 augustus 2019Leestijd: 3 minuten
GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck. Foto: ANP.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan de Amsterdamse GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): erken het falen rond het Afval Energie Bedrijf – en los het probleem op.

Het is een landelijke ramp geworden: het disfunctioneren van de vuilverbrander in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Daar liggen vier van de zes ovens van het Afval Energie Bedrijf (AEB) stil wegens achterstallig onderhoud en wanbeheer. Al bij de opening van de – door het toen ook al linkse stadsbestuur als duurzaamste vuilverbrander ter wereld gepresenteerde – installatie in 2006 bleken de kosten hoger uit te pakken dan geschat. De gemeente, eigenaar van het AEB, sprong meteen bij: 135 miljoen van de gemeentebegroting kwamen boven op de aanvankelijk begrote kosten van 450 miljoen euro.

Al in 2015 waren de gigantische problemen te voorzien

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Amsterdam moest en zou kennelijk zélf de energietransitie aanpakken. Hier werd gewerkt aan de gedroomde wereld – de stad verwarmen door de verbranding van rotzooi. Problemen op alle denkbare gebieden werden door uw voorgangers dan ook vakkundig weggemoffeld. De gemeentelijke Rekenkamer meldde in 2015 onthutst dat de gemeente ‘geen zorgvuldige afweging’ wilde nemen over de toekomstscenario’s die op tafel lagen na een halfslachtige ‘verzelfstandiging’ in 2014 – de gemeente werd de enige aandeelhouder.

Hoe viel dat vernietigende onderzoek? Het stadsbestuur ‘plaatste kanttekeningen bij de conclusies’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw