Verhuis Amsterdamse sekswerkers naar Westelijk Havengebied

04 juli 2019Leestijd: 2 minuten
Straatbeeld van de Amsterdamse Wallen. Foto: ANP.

Goed dat burgemeester Femke Halsema de prostitutie op de Amsterdamse Wallen wil aanpakken, schrijft Arendo Joustra. Amsterdammers hebben meer behoefte aan woonruimte dan aan goedkope toeristen en sekswerkers.

Elke zomer is er ophef omdat homo’s op boten door de Amsterdamse grachten varen. Het zou te bloot zijn, te provocerend, te aanstootgevend en te openlijk. En ook nog eens contraproductief, omdat het vertoon alleen maar weerstand zou oproepen in plaats van begrip voor deze seksuele minderheid.

Ongetwijfeld zit er een kern van waarheid in. Maar gek genoeg hoor je al die argumenten niet bij de dagelijkse parade van hunkerende mannen en nieuwsgierige toeristen die langs de vele ramen lopen waarachter prostituees in Amsterdam hun waren tonen. Niet één keer per jaar, maar elke dag, zeven dagen per week, twaalf maanden per jaar.

Unieke pracht van het oudste stukje van Amsterdam is verkracht

Wie weleens in het gebied komt, dat liefelijk de Wallen wordt genoemd en op nummer 44 prijkt van de Canon van Amsterdam, schrikt zich wild. De unieke pracht van de architectuur van het oudste stukje van Amsterdam is verkracht, de horeca van het allerlaagste allooi, de toeristen van het goedkoopste soort en de lucht bezwangerd met de weeë stank van hasj.

De bewoners klagen, terecht, steen en been over het lawaai, de stank, de viezigheid. Maar de hoofdstedelijke PvdA, jarenlang de machtigste partij, was de afgelopen decennia vooral bezig met het autoluw maken van de binnenstad.

Dat een deel van de vrouwen slaven zijn, uitgebuit door (Oost-Europese) bendes, is niet te verteren. Daarvoor heb je geen #MeToo-beweging nodig. Maar blijkbaar vinden de linkse partijen die de stad al decennia regeren de slavernij uit oude tijden erger dan die van vandaag de dag.

Halsema heeft het licht gezien: 4 scenario’s om de Wallen aan te pakken

Gelukkig heeft burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) het licht gezien. Deze week presenteerde ze vier scenario’s waaruit kan worden gekozen om de Wallen aan te pakken. Het beste scenario is natuurlijk om de Wallen voor de seksindustrie te sluiten, de stadswijk grondig op te knappen om er een woonwijk van te maken. Amsterdammers hebben meer behoefte aan woonruimte dan aan goedkope toeristen en sekswerkers.

Natuurlijk kwam er al snel kritiek. Prostitutie zou bij een wereldstad horen. Maar Amsterdam is geen wereldstad en in de meeste westelijke wereldsteden vind je geen sekswerkers in het centrum.

Het bannen van prostitutie op de Wallen heeft niets te maken met een puriteinse reflex. Bestrijd de slavenhandel, verhuis de hele branche naar het lege Westelijk Havengebied, controleer en handhaaf, maak een busverbinding met het centrum en klaar is Kees.