Premium Lock Geachte Gert-Jan Hox … laat ze toch gaan als ze willen

04 mei 2019Leestijd: 3 minuten
DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Foto: ANP.

Onno Aerden geeft in zijn zaterdagblog wekelijks ongevraagd communicatieadvies. Dit keer aan mediadirecteur Gert-Jan Hox: maak u sterk voor normaalbetaalde mensen die uitzonderlijk mooie programma’s maken.

Daar gaan we weer. Dat dacht ik toen ik uw oproep in het Algemeen Dagblad las, deze week. Ik begrijp dat u, mediadirecteur van fusieomroep VARA/BNN, bang bent dat uw presentator Matthijs van Nieuwkerk vertrekt naar een commerciële omroep zodra zijn salaris tot de balkenendenorm wordt teruggebracht. En dat is héél erg, want dat scheelt reclame-inkomsten.

Een paar dingen. Ten eerste: het beleid van de NPO is dat salarissen van omroepmedewerkers maximaal de balkenendenorm bedragen: 194.000 euro. Zonder uitzondering. Een kleine twee ton – er zijn mensen die dat best veel geld vinden.

Onno Aerden

Onno Aerden is schrijver en geeft wekelijks in een blog ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Ze gaan vrijwel niet weg

Dan: al vaker hebben omroepbonzen luidruchtig geklaagd over de ingreep, die – zoals alle bezuinigingen in Hilversum –  mondjesmaat en met frisse tegenzin wordt uitgevoerd. Telkens was het argument: maar anders gaan ze wég! Wat vrijwel niemand deed.

Voorts: publieke omroepen krijgen jaarlijks ruim 0,75 miljard euro belastinggeld uit de staatskas. Den Haag wil dat bedrag onder toenemende druk vanuit het volk fors omlaag brengen. Toen de exorbitante salarissen van sommige ‘onmisbare’ presentatoren, tot een half miljoen euro per jaar, een kleine tien jaar geleden voor het eerst naar buiten kwamen, bleek het vooral om VARA- en BNN-sterren te gaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw