Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Zwartepietenwaanzin moet hier stoppen

16 november 2018Leestijd: 5 minuten

Als Zwarte Piet in alle kleuren het doel was, is dat al lang en breed bereikt. Maar de pakweg honderd activisten zijn nog lang niet tevreden: zij willen de complete Nederlandse traditie omploegen. Deze waanzin moet stoppen, schrijft Afshin Ellian.

Een heel kleine minderheid probeert sluipenderwijs haar normen op te leggen aan onze samenleving. En omdat ze niet via de parlementaire democratische weg in staat is om haar doel te bereiken, voert ze agressieve acties. De slag om Zwarte Piet is niet langer een onschuldig fenomeen. De democratische meningsvorming vergt geduld en argumentatie. Dit gaat de militanten een paar bruggen te ver.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

In 2015 bracht een organisatie van de Verenigde Naties (VN) onder leiding van een activist, Verene Shepherd, een rapport uit over de uitbanning van rassendiscriminatie. Daarin werd gezegd dat de Nederlandse regering ervoor moet zorgen dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert. Het was een verbijsterend rapport: van alle problemen in de wereld, onder meer racistische gewelddadige conflicten in Afrika en het Midden-Oosten, werd de verschijning van Zwarte Piet als het probleem van de mensheid beschouwd. Een krankzinnige en bijna ongelooflijke affaire!

Rutte stelde terecht: Zwarte Piet geen staatsaangelegenheid

Premier Mark Rutte (VVD) was in 2015 niet bereid om gehoor te geven aan dit VN-rapport. Terecht stelde de premier dat ‘Zwarte Piet geen staatsaangelegenheid is’. Ook voegde hij eraan toe: ‘Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volkstraditie eruitziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk en niet voor de politiek.’

We waren het van harte eens met premier Rutte. Maar de PvdA’er Lodewijk Asscher stelde dat hij als minister bereid was om het maatschappelijke debat te faciliteren door verschillende groepen met elkaar om de tafel te brengen, en daarmee is de kous voor het kabinet wat hem betreft af: ‘Het is een maatschappelijk debat. De politiek moet daar ver van blijven.’ Hier begon het probleem: het maatschappelijke debat. Er was geen debat. Er kon geen debat ontstaan over een onschuldig volksfeest. En er zijn geen grote groepen in onze samenleving die behoefte zouden hebben aan een Zwartepietendebat!

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.