Robbert de Witt

Zwarte Piet-resolutie van dubieuze VN-Mensenrechtenraad kun je niet serieus nemen

24 oktober 2013

VN-onderzoeker Shepherd maakt zich druk om het Sinterklaasfeest. Maar Nederland heeft de Mensenrechtenraad helemaal niet nodig om de Piet-kwestie op te lossen.

Verene Shepherd, hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties (VN) die onderzoek doet naar Zwarte Piet, vindt dat Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest omdat Zwarte Piet ‘racistisch‘ is.

Meteen sloegen de stoppen door op Twitter en andere sociale media – de Facebook-pagina Pietitie die werd gecreëerd als reactie op de felle reprimande van Shepherd, was al na twee dagen de grootste Nederlandse Facebook-pagina ooit, met meer dan 1,8 miljoen likes.

Bijna-heilig

Graag beschouwen Nederlanders alles wat met de VN te maken heeft als bijna-heilig: oorlogen en crises kunnen het best worden opgelost via de VN, dat wordt gezien als een soort wereldparlement van regeringen en daarmee de overtreffende trap van democratie.

Helaas is een ruime meerderheid van de VN-lidstaten zelf zeer ondemocratisch. De meeste regeringsleiders die graag hun stem laten horen tijdens de Algemene Vergadering, hebben thuis maar weinig op met burgerrechten en democratie.

Shepherd en haar collega’s zullen een rapport opstellen voor de Mensenrechtenraad van de VN, die vervolgens een resolutie kan aannemen om de Nederlandse Sinterklaas-traditie te veroordelen. Ondanks de beloftevolle naam is deze raad zo mogelijk nog een stapje erger.

Twijfelachtige reputatie

Venezuela, Pakistan, Kazachstan, Ivoorkust, de Verenigde Arabische Emiraten zijn maar enkele leden van deze raad die op z’n zachtst gezegd een twijfelachtige mensenrechtenreputatie hebben. De falende staat Libië, tijdelijk geschorst toen er een burgeroorlog woedde in 2011, mag inmiddels gewoon weer meepraten over burgerrechtenschendingen wereldwijd.

Lidmaatschap van de Mensenrechtenraad betekent niet dat onfrisse regeringen van plan zijn hun leven te beteren, het staat vooral mooi op hun visitekaartje.

Los van de vraag of Shepherd een punt heeft met haar voorbarige conclusies, hoeft Nederland zich dus helemaal niet druk te maken om een mogelijke veroordeling door deze dubieuze VN-Mensenrechtenraad. Om de heikele Piet-kwestie op te lossen, heeft Nederland geen geheven vingertje van de VN nodig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.