Philip van Tijn Premium Corner

BN’ers sloegen plank mis na smakeloze grap over Telegraaf

01 juli 2018Leestijd: 4 minuten

Philip van Tijn verbaast zich over hoe BN’ers reageerden op een grap van Tommy Wieringa, kort na de aanslag met een auto op de redactie van De Telegraaf.  Onder anderen de Nijmeegse professor Roos Vonk en NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch sloegen de plank volledig mis.

Twan Huys uit Sevenum behoort tot de categorie mensen van wie we nooit gehoord zouden hebben als er geen televisie had bestaan, laat staan zogeheten anchormen.

Tommy Wieringa schrijft diepzinnige boeken; je moet, volgens de recensenten, laag voor laag afpellen om te begrijpen wat de schrijver bedoelt. Dat intrigeert natuurlijk en verkoopt ook: Joe Speedboot werd een bestseller, Dit zijn de namen ook.

Niet zomaar romans, maar romans met een diepe boodschap. Die diepzinnigheid was iets verder weg in de tijd dat hij columns schreef in Spits!, het gratis blad uitgegeven door het Telegraaf-concern. Merkwaardigerwijs is deze belangrijke fase in zijn schrijversbestaan moeilijk terug te vinden in zijn cv’s.

Huys en Wieringa zijn erkende schnabbelaars

Beiden zijn erkende schnabbelaars. Op niveau natuurlijk, dus heel kieskeurig in het aannemen van zo’n kassavulling. Het Jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) – een hangplek voor burgemeesters van veelal kleinere gemeenten, wethouders en topambtenaren – viel binnen de marge. Twan als spreekstalmeetser en interviewer, Tommy als de diepzinnige schrijver die belangrijke zaken zou duiden.

Ieder dus in zijn specialisme. En de zaak was zeker belangrijk; het VNG-Congres stond, naast de drank en het netwerken, in het teken van ‘De toenemende invloed van criminelen op het openbaar bestuur’. Daar staat geen woord te veel, zoals blijkt uit talloze incidenten in de afgelopen jaren.

De toenemende invloed van criminelen

Uit uitgestrekte wietplantages en -schuren, vooral in Brabant, uit burgemeesters en wethouders die moeten aftreden, uit toenemend geweld, tot moorden toe. Volgens menig deskundige, geen opgewonden standjes in het algemeen, is Nederland bezig een narcostaat te worden. Daarover wordt in de media veel gezegd en geschreven, en ook over de vermoede banden met een enkel volksdeel.

Lees ook deze column van Afshin Ellian: Overheid, verdedig persvrijheid met het zwaard!

De criminelen slaan terug door hier en daar een journalist te intimideren of te bedreigen. En het lijkt erop dat de daders van de recente aanslagen op Panorama  (met een raketwerper) en De Telegraaf  (met een in brand gestoken auto) in die hoek moeten worden gezocht; beide bladen schrijven nogal eens over dit thema.

Huys confronteerde Wieringa heet van de naald met de aanslag op De Telegraaf, een paar uur tevoren. De diepzinnige reactie: ‘Nou, dat werd tijd.’ De zaal bulderde van het lachen, de interviewer lachte schaapachtig mee en maakte het nog erger door een vervolgvraag en ten slotte de zin ‘Dit gesprek is niks mis mee!’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.