Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Overheid, verdedig persvrijheid met het zwaard!

27 juni 2018Leestijd: 4 minuten

Hij heeft zijn eigen spel gewonnen, waarin hij ook nog eens zijn eigen scheidsrechter was. De spelregels waren ingericht om zijn overwinning mogelijk te maken. Recep Tayyip Erdoğan is opnieuw en tot zijn dood de president van Turkije.  De Turkse verkiezingen waren allesbehalve democratisch. In Turkije heerst immers angst.

Turkse advocaten, rechters, onderwijzers, academici en militairen zijn weggezuiverd of gearresteerd. Turkse instituties en de staat werden in opdracht van Erdoğan gezuiverd van kritische en potentieel kritische geluiden. Persvrijheid is een noodzakelijke voorwaarde voor een democratie en Erdoğan heeft daaraan een einde gemaakt. Zo speelde sultan Erdoğan zijn eigen spel om tot zijn dood president te kunnen blijven.

Ook is het Erdoğan gelukt om een deel van de bevolking op te zetten tegen een ander deel. Dit brengt intimidatie en geweld tegen andersdenkenden met zich mee. Dat is in Turkije aan de orde van de dag.

Turkse regime exporteert cultuur van intimidatie naar Europa

Al deze feiten zijn intussen algemeen bekend. Minstens zo zorgwekkend is dat het ondemocratische Turkse regime deze cultuur van intimidatie en geweld ook exporteert naar Europese landen waar honderdduizenden Turken wonen. De gevolgen daarvan zijn ernstig voor de lokale persvrijheid. Columnisten en journalisten van Turkse afkomst ondervinden dagelijks de terreur van de hooligans uit Ankara.

Elsevier Weekblad berichtte over recente voorbeelden van intimidatie en dreigementen aan het adres van andersdenkenden. Zo werkt de website Haber Arnhem actief mee aan het intimideren en bedreigen van bekende Turkse Nederlanders die niet tot het kamp van Erdoğan behoren. Ze zijn de hooligans van Erdoğan in ons land.

Haber Arnhem bedreigde columnisten en Kamerlid Sadet Karabulut (SP)

Haber Arnhem schreef over de ‘anti-Turkije-campagne van bekenden’ en noemt de columnisten Fidan Ekiz en Gulsah Ercetin, Özcan Akyol en SP-Kamerlid Sadet Karabulut als voorbeeld. De site bestempelde ze als ‘Turkse bounty’s’ die een ‘anti-campagne’ tegen de AK-partij van Erdogan voeren.

Deze intellectuelen worden in Turkse kringen, dus ook bij de gewone Turken in Nederland, als anti-Turkije neergezet. De demonisering betekent een reëel gevaar voor de betrokkenen. Haber Arnhem creëert een klimaat dat heethoofden stimuleert om geweld te gebruiken tegen deze mensen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.