Misdaad

Lokale politici steeds vaker bedreigd: een overzicht

25 juni 2018Leestijd: 4 minuten

Lokale politici worden steeds vaker bedreigd en belaagd. Drie van de tien lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers kregen vorig jaar te maken met agressie of geweld.

Dat meldt De Telegraaf maandag. Uit een vandaag verschenen onderzoek naar geweld tegen lokale politici blijkt dat het aantal slachtoffers opnieuw is gestegen, van 27 in 2016 naar 29 procent vorig jaar. Sociale media zijn een gewild middel voor bedreiging, maar face to face komt ook veel voor.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) gaat een speciaal team oprichten met daarin ervaringsdeskundigen. Ook kijkt zij of er een ‘startpakket’ moet komen voor burgemeesters met bijvoorbeeld standaard beveiliging voor hun huis.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vertelde gisteravond bij Studio Rusland dat hij vorige week weer een doodsbedreiging had ontvangen. Dat gebeurde naar aanleiding van het debat over het wel of niet toestaan van een protest van anti-islamgroep Pegida bij een Rotterdamse moskee tijdens de ramadan. Aboutaleb wordt naar eigen zeggen vaak bedreigd, maar treedt daarmee vrijwel nooit naar buiten. Deze bedreiging was zo serieus dat de veiligheidsmaatregelen rond de burgemeester en het Rotterdamse stadhuis werden aangescherpt.

Elsevier Weekblad maakt een overzicht van zes burgemeesters die ook werden bedreigd:

Wil Houben, burgemeester van Voerendaal

Werd eind februari met een vuurwapen bedreigd door een man met een bivakmuts die hem opwachtte in het buitengebied. De burgemeester was met de auto onderweg naar het gemeentehuis toen de man de weg opliep en het wapen op hem richtte. Houben gaat er, zo schreef De Limburger, vanuit dat de bedreiging ‘op mij persoonlijk in mijn functie als burgemeester’ is gericht. Hij kon wegvluchten met zijn auto.

Marjolein van der Meer Mohr, burgemeester van Rucphen

Kwam in augustus 2015 in het nieuws toen ’s nachts haar BMW was afgebrand voor haar huis in Sint-Willebrord. Ze was op dat moment niet thuis. Onduidelijk is wie er achter de brandstichting zit, maar de dader komt vermoedelijk uit het drugsmilieu, Van der Meer Mohr voert een streng beleid. Zo werden onder haar bewind zeker 22 drugspanden gesloten. Rucphen is, zei Van der Meer Mohr, een ‘doorvoerplek’ tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam.

Lees ook dit commentaar van Nikki Sterkenburg: 

Aboutaleb toonde lef door het, terecht, toestaan barbecue voor moskee

In december 2016 is het weer raak als een man naar het gemeentehuis belt. Tegen de receptioniste zegt hij: ‘Jullie burgemeester moet oppassen vanavond, die kan gerust beveiliging gaan zoeken, want die komt niet veilig thuis vanavond.’ De man wordt opgepakt en veroordeeld tot een geldboete.

Fons Jacobs, voormalig burgemeester Helmond

Fons Jacobs, ex-burgemeester van Helmond, moet in 2011 halsoverkop onderduiken als de politie informatie binnenkrijgt dat criminelen hem willen vermoorden. Jacobs zit eerst twee weken in Turkije, later nog een paar dagen in Antwerpen. Voor zijn huis staan maandenlang met mitrailleurs bewapende politiemensen en hij krijgt persoonlijke beveiliging. Waarom is nog altijd onduidelijk, maar Jacobs had kort daarvoor een coffeeshop laten sluiten, omdat daar een granaat naar binnen was gegooid. Of de bedreiging ook uit die hoek kwam, is nooit bevestigd.

Henri de Wijkerslooth, voormalig burgemeester van Waalre

Toenmalig burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth krijgt, vlak voordat er een aanslag op het gemeentehuis in de zomer van 2012 wordt gepleegd, al kogelwerende ramen in zijn huis en wordt korte tijd beveiligd. Bij de aanslag op het gemeentehuis rijden twee auto’s naar binnen en breekt er brand uit. Er is op dat moment onenigheid met woonwagenbewoners over illegale bouwsels.

Eind 2017 blijkt dat ook zijn opvolger Jan Brenninkmeijer en zijn collega Anton Ederveen van Valkenswaard door de inwoners met de dood zijn bedreigd.

Karel Loohuis, burgemeester van Hoogeveen

Burgemeester Karel Loohuis doet begin 2016 een aantal uitspraken over asielzoekers en vluchtelingen die betrokken waren bij incidenten. De uitspraken worden hem door een 45-jarige man uit Den Haag niet in dank afgenomen. ‘Een kogel door z’n kop,’ reageert hij in een online-artikel van een community op Facebook. Loohuis voelt zich niet direct bedreigd, maar laat wel weten: ‘Het is niet iets waar je zo maar even overheen stapt. Ook omdat het effect heeft op je gezin.’ De man komt uiteindelijk voor de rechter, maar komt ervan af met een waarschuwing.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies op de nieuwssite van Elsevier Weekbladmeld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven >

Bouke Arends, locoburgemeester Emmen

Locoburgemeester Bouke Arends van de gemeente Emmen moet in maart 2017 drie weken onderduiken in Engeland. Hij doet dat op dringend advies van het Openbaar Ministerie, nadat er serieuze bedreigingen tegen hem worden geuit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.