Premium Lock Dwepende Jinek zakt door ijs in interview met Clinton

14 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Eva Jinek - Foto: ANP

Het met veel bombarie aangekondigde televisiegesprek tussen Eva Jinek en Hillary Clinton liep uit op een deceptie. Jinek maakte geen geheim van de heldenrol die Clinton voor haar vervult. Een gemiste kans.

Jineks interview was niet meer dan een samenvatting van het vraaggesprek dat Clinton eerder al gaf aan CNN-presentator Anderson Cooper. Belangrijkste gespreksiteam was What Happened, het boek dat Clinton schreef naar aanleiding van haar verlies bij de presidentsverkiezingen. In het interview met Cooper, in september, was Clinton tenminste nog bevangen door boosheid en ongeloof over haar verlies en, meer nog, over de winst van Donald Trump.

Dat ongeloof heeft intussen plaatsgemaakt voor berusting, waarbij Clinton nog altijd gelooft dat ‘dit niet een tweede keer kan gebeuren’.

Talkshowkoningin Jinek stelde teleur. Met haar emotionele en complimenteuze vraagstelling (‘Wat zou je moeder hebben gezegd?’, ‘Is het niet gewoon zo dat iedereen geïntimideerd is door sterke en ambitieuze vrouwen?’) wist ze weinig nieuws uit de verliezende presidentskandidaat te trekken.

Maar erger is dat Jinek haar objectiviteit (of schijn daarvan) liet varen. Ze schaarde zich zonder schroom in het kamp van Clinton, en maakte er geen geheim van dat ook zij niet op een tweede termijn van Trump zit te wachten.

Jinek schilderde Clinton af als ‘good guy’

Daarmee presenteerde ze zich net als de nieuwslezers en journalisten van linkse Amerikaanse media, die zich van begin af aan expliciet en als vanzelfsprekend kantten tegen Trump, en Clinton per definitie als ‘the good guy’ afschilderen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw