Italië

Salvini onderzocht door justitie om aanpak immigranten

27 augustus 2018

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is het onderwerp geworden van een onderzoek van justitie. Zijn beslissing om meer dan 170 immigranten niet van het schip Diciotti te laten, maakt hem tot een verdachte van het ‘ontvoeren, onwettige aanhoudingen en machtsmisbruik’.

Salvini reageert gelaten op het nieuws, dat afgelopen weekeinde door La Repubblica werd gebracht: ‘Ze kunnen mij wel arresteren, maar de wil van 60 miljoen Italianen niet.’

Salvini gaf toestemming voor ontschepen kustwachtschip

Oorspronkelijk zaten er 177 – voornamelijk Eritrese – asielzoekers op het kustwachtschip Diciotti. Het schip, dat van de Italiaanse kustwacht is, lag al sinds maandag in de haven van Catania op Sicilië. Sommige asielzoekers, voornamelijk minderjarigen, mochten het schip om humanitaire redenen verlaten, maar verreweg de meesten van hen moesten aan boord blijven.

Minister Altmaiers visie op Europa

Peter Altmaier (CDU), de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, houdt donderdagavond 6 september 2018 de tiende HJ Schoo-lezing van Elsevier Weekblad. Hij geeft hierbij zijn visie op de actualiteiten in de Europese Unie. Klik hier voor informatie en tickets.

Zaterdag, na het nieuws over het onderzoek naar Salvini, gaf de minister de resterende 137 asielzoekers ook toestemming om aan land te gaan. Volgens Italiaanse media worden 100 van hen opgevangen door de katholieke kerk, en wordt de rest verdeeld over Ierland en Albanië. Salvini lag eerder ook overhoop met de Italiaanse president Sergio Mattarella, die vond dat de Diciotti ontscheept moest worden. Salvini dreigde toen op te stappen: ‘Of je verandert van beleid, of je verandert van minister,’ schreef hij vorige week op Facebook. Zo ver kwam het uiteindelijk niet.

EU gaf Italië geld voor gezondheidszorg voor immigranten

De Europese Commissie beloofde Italië eerder deze week 9 miljoen euro om de gezondheidszorg in de opvangkampen te verbeteren. Het geld is bedoeld voor zo’n 42.000 mensen – voornamelijk vrouwen en kinderen – die vastzitten op Sicilië en het vasteland, onder meer in Toscane, en in en rond Rome.

Er is al 200 miljoen euro aan Europese noodhulp voor migranten naar Rome overgemaakt. Uit de EU-meerjarenbegroting, die loopt tot 2021, is daarnaast 653,7 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.