#Actueel

Hillary Clinton walgde van ‘creep’ Donald Trump

23 augustus 2017

De voormalige Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton licht een tipje van de sluier op over haar turbulente campagne. Ze vertelt hoe ze haar verkiezingsstrijd met Donald Trump heeft ervaren, en verklaart dat hij haar ‘rillingen’ gaf.

Haar nieuwe boek heet What Happened en komt op 12 september uit in de Verenigde Staten. De Amerikaanse zender MSNBC zond er in het programma Morning Joe woensdag een audiofragment over uit.

Dramatische woorden

In het fragment beschrijft Clinton haar verkiezingscampagne in 2016 als ‘spannend, leuk, nederig, en soms ronduit verbazingwekkend.’ Ze spreekt dramatische woorden over haar verlies tegen Trump: ‘Het was niet makkelijk om dit (haar boek, red.) te schrijven. Elke dag als presidentskandidaat wist ik dat miljoenen mensen op mij rekenden, en kon ik het niet verdragen als ik hen zou teleurstellen. Maar dat heb ik toch gedaan. Ik heb mijn taak niet kunnen volbrengen, en moet daar voor de rest van mijn leven mee verder.’

Over Trump als persoon voelt ze niets anders dan pure walging. In haar nieuwe boek bekent ze dat de ‘de rillingen’ van hem kreeg, en dat ze hem een ‘creep’ vindt. Ze beschrijft onder meer dat hij haar tijdens een debat in oktober in St. Louis op een hinderlijke manier volgde, elke keer net te dichtbij kwam en in haar nek hijgde.

Ongemakkelijk gevoel

Het debat was twee dagen nadat Trumps beruchte ‘Grab ‘em bij the pussy’-uitspraak publiekelijk werd gemaakt, en dat gaf Hillary Clinton een ongemakkelijk gevoel.

‘Het was het tweede debat, en Donald Trump stond daar als een schaduw achter me. Twee dagen ervoor had de hele wereld te horen gekregen hoe hij pochte over het betasten van vrouwen. En nu stonden we daar op een klein podium, en waar ik ook ging, hij bleef me volgen, bleef me aankijken en rare gezichten trekken. Het was zo enorm ongemakkelijk. Hij stond letterlijk te hijgen in mijn nek. Hij gaf me de rillingen,’ aldus Clinton.

Ze vraagt zich af of ze niet gewoon had moeten zeggen ‘rot op, engerd’. Dat deed ze uiteindelijk niet, naar eigen zeggen vanwege haar ‘ruime ervaring’ met moeilijke mannen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.