Europese Unie

Macron slaat stoere praat uit tegen Salvini en Orbán: ‘Ik ben de vijand’

29 augustus 2018

De Franse president Emmanuel Macron haalt uit naar Hongarije en Italië. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini en de Hongaarse premier Viktor Orbán hebben volgens hem ‘groot gelijk’ dat ze hem als de vijand zien.

Salvini en Orbán kwamen dinsdag bij elkaar in Milaan, en hadden naderhand geen goed woord over voor de Franse president. Salvini beschuldigde Macron ervan ‘buitenlandse regeringen de les te lezen’ en herhaaldelijke pleidooien van Italië om hulp bij de immigratiecrisis te negeren.

Orbán hekelt Europese coalitie van Macron

Orbán voegde daaraan toe dat Macron volgens hem de ‘Europese krachten die achter migratie staan’ aanvoert. De Franse president is er volgens hem op uit om de Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement 0p te blazen ‘op dezelfde manier als hij dat bij het Franse partijsysteem heeft gedaan’. Macron wil met zijn partij En Marche! voorafgaand aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar een centrum-linkse coalitie vormen met diverse andere Europese partijen.

Macron reageert woensdag op de uitspraken van Orbán en Salvini. ‘Als ze mij als hun grote vijand willen zien, hebben ze gelijk.’ Ook zegt hij niet te willen wijken voor ‘nationalisten en anderen die haat zaaien’.

Lidmaatschap Turkije van EU ‘onbespreekbaar’, vindt Macron

Eerder was de Franse president ook al fel over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, en diens wens om toe te treden tot de Europese Unie (EU). Maandag zei Macron in gesprek met Franse diplomaten dat Turkije ‘ongeschikt’ is om toe te treden tot de EU. ‘Het Turkije van president Erdogan is niet hetzelfde Turkije als tijdens de periode-Atatürk,’ zei de Franse president, verwijzend naar Mustafa Kemal Atatürk (‘Vader der Turken’), die tijdens zijn presidentschap (1923-1938) een seculiere republiek van het land maakte.

Een EU-lidmaatschap van Turkije is volgens hem in de huidige situatie onbespreekbaar. ‘Hoe kunnen we serieus overwegen met Turkije te blijven praten over het EU-lidmaatschap, terwijl de Turken dag in dag uit een pan-islamistische en anti-Europese agenda nastreven?’ zei Macron. Volgens hem geniet een ‘strategisch partnerschap’ met Turkije, net als met bijvoorbeeld Rusland, de voorkeur.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.