Premium Lock Beste gewetenvolle ambtenaar, neem dan lekker ontslag

20 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Foto: Berlinda van Dam/HH/ANP

Je krijgt een rare democratie als ongekozen ambtenaren zich in het openbaar distantiëren van het politieke beleid. Afgelopen zomer verzette overheidspersoneel zich tegen het klimaatbeleid en vrijdag bemoeiden ambtenaren zich vanwege ‘hun geweten’ met het Israël-beleid van het kabinet. Of je houdt als ambtenaar in het openbaar je mond, of je neemt ontslag, vindt Arendo Joustra.

Eind juni dit jaar schreven ambtenaren ‘een brandbrief’ aan het kabinet-Rutte IV met de oproep iets te doen om het ‘trage’ en ‘tegenstrijdige’ klimaat- en natuurbeleid te versnellen. Ze noemden zich ‘bezorgd’. En schreven onder meer: ‘We constateren dat de overheid haar zorgplicht niet waarmaakt.’

Ook vonden de ambtenaren dat de overheid  ‘per direct moet stoppen met alle fossiele subsidies en belastingkortingen’. Gelukkig zitten die ambtenaren niet aan de knoppen, want het inwilligen van deze eis ‘per direct’ zou het land in een grote economische crisis hebben gestort. De brief is inmiddels (20 oktober) 4.513 keer ondertekend, soms alleen met een voornaam.

Hoe Israël dan wel moet reageren schrijven de ambtenaren niet

En vlak voor het weekeinde werd bekend dat weer andere ambtenaren, maar misschien deels dezelfde, zich verzetten tegen het Israël-beleid van het kabinet. Deze  ‘Rijksambtenaren’ (zo noemen zij zich deftig om te laten zien dat ze niet bij een lage overheid werken) vinden de reactie van Israël op de gruwelmoorden van Hamas ‘disproportioneel en buitensporig’. Hoe Israël dan wel moet reageren,  schrijven ze er niet bij. Wel dat het kabinet Israël moet  ‘stoppen’.

Gezien deze twee open brieven vraag je je als burger af of in het ruime cursuspakket dat voor overheidspersoneel beschikbaar is, ook een lesje staatsrecht zit? Intern mogen ambtenaren natuurlijk best weerwerk bieden, maar in het openbaar moeten ambtenaren nu eenmaal loyaal zijn aan de koers die de politieke leiding kiest.

Het is laf om je achter getroffen toeslagenouders te verschuilen

Zijn ambtenaren het niet met het politieke beleid eens, bijvoorbeeld omdat ze het beleid niet met  ‘hun geweten’  in overeenstemming kunnen brengen, dan kunnen ze maar een ding doen. En dat is ontslag nemen. Die oplossing boden de linkse partijen ook aan trouwambtenaren die weigerden een huwelijk af te sluiten tussen paren van hetzelfde geslacht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw