Wat Wilders wel mag, is de Grondwet wijzigen, dat wil Timmermans ook

04 december 2023Leestijd: 2 minuten
Geert Wilders (PVV) en Frans Timmermans. Foto: ANP /HOLLANDSE HOOGTE /ROBIN UTRECHT

Als parlementariër moet PVV-leider Geert Wilders zich aan de Grondwet houden. Maar die willen wijzigen, mag natuurlijk wel. GroenLinks-PvdA wil zelfs de monarchie afschaffen, een essentieel onderdeel van de rechtsstaat en de Grondwet. Dat klinkt nogal bedreigend, vindt Arendo Joustra.

Dat PVV-leider Geert Wilders belooft zich te zullen houden aan de Grondwet is op zich al een gotspe. Dat dit van hem wordt gevraagd trouwens ook. Bij zijn officiële beëdiging als Kamerlid op 25 augustus 1998 heeft hij dit al ‘verklaard en beloofd’.

Maar dat er wordt getwijfeld aan zijn democratische gezindheid is te begrijpen, gezien alles wat hij sindsdien heeft gedaan en gezegd. Dat hij andere politici uitscheldt (‘heks’) of anderszins onbeschoft bejegent, kan nog worden gezien als kwestie van smaak of ‘toon’.

Wilders als premier van alle Nederlanders

Erger is dat hij bij voortduring de ­democratische instituties ondermijnt, bijvoorbeeld door de Tweede Kamer weg te zetten als ‘nepparlement’ en de rechterlijke macht als een linkse activistische politieke groepering.

Dat hij hele bevolkings- en geloofsgroepen demoniseert en weigert daarvoor zijn excuses te maken, geeft al aan dat hij nooit als premier van ‘alle Nederlanders’ kan functioneren, zoals hij een beetje prematuur verklaarde.

Is D66 ongeschikt omdat zij christelijke scholen wil afschaffen?

Iets anders is dat de Grondwet niet heilig is. En dat partijen mogen voorstellen die te veranderen. Staat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA niet dat de monarchie moet worden afgeschaft? Maakt dat deze groepering ongeschikt voor regeringsdeelname? En er kwam pas algemeen kiesrecht toen liberalen en sociaal-democraten tegen de Grondwet ingingen.

En de moslimscholen die Wilders wil sluiten? Nogal wat partijen in de Tweede Kamer, D66 voorop, willen af van artikel 23 van de Grondwet. Dat is hun goed recht, maar het betekent wel het einde van het christelijk onderwijs en trouwens ook van de moslimscholen.

Je houdt je als politicus aan de Grondwet, maar je mag natuurlijk wel voorstellen die te veranderen. Dat is je goed recht en je werk.