In Den Haag lijkt de echte wereld niet te bestaan

11 december 2023Leestijd: 2 minuten
Russische matroesjka's, met v.l.n.r. Poetin, Xi en Biden. Foto:

In Den Haag maken ze van Nederland graag een paradijs waar de burger geen zorgen heeft en financiële bestaanszekerheid is gegarandeerd. Maar wil Nederland een handelsnatie blijven en een vrij land zal die burger een financieel offer moeten brengen. Ondernemingen trouwens ook, meent Arendo Joustra.

Wat er in Den Haag gebeurt, heeft dat nog enige relatie met de echte wereld? Dringt voldoende het besef door dat autocratische regimes de wind mee hebben en het vrije Westen steeds meer in het defensief dringen? Dan heb je het over de kernmachten Rusland en China. Met in hun kielzog kleinere spelers als Iran.

 

Lang hebben Nederland en Europa kunnen schuilen achter de sterke rug van de Verenigde Staten. Die kwamen eerst helpen om nazi-Duitsland te verslaan en hielden vervolgens de Sovjet-Unie op afstand. En die zorgen er nog steeds voor dat de handelsroutes over zee wereldwijd vrij begaanbaar zijn, lees deze beschouwing van Elmar Hellendoorn.

Het belang van dat laatste is groot, als je denkt aan de paniek die uitbrak bij bedrijven en financiële markten toen het containerschip Ever Given in maart 2021 het Suezkanaal een weekje blokkeerde. Toen kwam het door een stuurfout, maar wat als het met opzet gebeurt? En het Suezkanaal is niet de enige kwetsbare route waarvan Nederland afhankelijk is.

Nederland moet veel meer uitgeven aan zijn veiligheid

De Verenigde Staten kunnen het niet meer alleen. Die hebben hun handen vol aan China. Europa moet zelf aan de bak. Dat kan binnen de NAVO, maar kleine bedragen volstaan niet langer om op eigen benen te staan. Nederland zal niet 2 maar 4 procent van wat het in een jaar verdient moeten uitgeven aan defensie, wil het een handelsnatie en een vrij land blijven. Dan gaat het over een bedrag van 40 miljard euro per jaar.

Geen leuke boodschap met Kerst. En al helemaal niet voor Den Haag, waar de echte wereld niet lijkt te bestaan. Denken ze daar weleens na over wat Hamas kan aanrichten in het Suezkanaal? Of wat er gebeurt als Oekraïne verliest van de Russen? Of China Taiwan binnenvalt? En welk ­effect dit heeft op de ­‘bestaanszekerheid’?