Migratiesaldo verdoezelt de grote opgave om nieuwkomers onder te brengen

26 september 2023Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers arriveren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Foto: Vincent Jannink/ANP

Vorig jaar emigreerden 400.000 mensen naar Nederland. Het jaar daarvoor 250.000. En het jaar daarvoor ruim 200.000. Enzovoorts. Die moeten allemaal een plekje zien te vinden in het toch al overvolle Nederland, ziet Arendo Joustra.

Het kabinet is erover gevallen, maar immigratie wil nog niet echt een thema worden in de verkiezingscampagne. Ook bij het debat in de Tweede Kamer over de Miljoenennota stond het niet op de voorgrond.

Terwijl de ongecontroleerde (want dat is het, bij gebrek aan beleid) immigratie aan de basis ligt van veel problemen waarmee de overheid (en daarmee de samenleving) worstelt. Denk aan de druk op de woningbouw, de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer, en, afgeleid daarvan, ook het stikstof- en klimaatvraagstuk. En armoede – zo populair bij politici – is natuurlijk óók een immigratievraagstuk.

Kijk niet naar het migratiesaldo, maar naar de absolute getallen

Het kan niet vaak genoeg worden herhaald dat je het de immigranten niet kunt verwijten dat ze naar Nederland komen. Nederlanders zelf mogen graag klagen over hun land, maar onder immigranten is Nederland reuze gewild.

Bij bevolkingsgroei gaat het terecht altijd om het saldo. Dat wil zeggen het aantal immigranten min het aantal emigranten. Sinds 2007 is dat saldo positief: er komen meer mensen dan er vertrekken. Maar als je het hebt over de problemen die met immigratie samenhangen, moet je kijken naar het absolute aantal immigranten. Dat waren in 2022 403.108 personen. Deels natuurlijk Oekraïense ontheemden. Sinds 2015 ligt het totale aantal immigranten structureel boven de 200.000 mannen en vrouwen (252.528 in 2021).

Kijk naar het totale aantal nieuwkomers

Dat zijn dus mensen die nieuw aankomen in Nederland. Die een huis nodig hebben, zorg, onderwijs, een baan, een uitkering, AOW. De taal moeten leren en onderwezen moeten krijgen hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit.

Alle reden om als het gaat over het immigratievraagstuk, niet te praten over het saldo, maar over daadwerkelijke nieuwkomers.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."