Graaiflatie is het nieuwe scheldwoord van links

08 mei 2023Leestijd: 2 minuten
IN DE OGEN VAN LINKS IS ALBERT HEIJN EEN OORLOGSWINSTMAKER. FOTO: HAROLD VERSTEEG/HH/ANP

Winst maken is al erg, dus extra winst of woekerwinst is iets duivels. Zeker als die wordt gerealiseerd met behulp van inflatie en de oorlog in Oekraïne. Zo heeft links een nieuwe stok om bedrijven te slaan. Verstandiger is om te profiteren van die extra winst, meent Arendo Joustra.

Links heeft er weer een hekelwoord bij: ‘graaiflatie’. Daarmee wordt bedoeld dat bedrijven de inflatie ‘misbruiken’ om ‘extra’ winst te maken. Aangezien die inflatie mede komt door de oorlog in Oekraïne, gelden die bedrijven in de ogen van links als een soort OW’ers, oorlogswinstmakers.

Dat is een term uit de bezettingstijd (1940-1945). Toen verkochten sommige boeren voor veel geld of juwelen eten aan hongerige stedelingen die het platteland afstruinden. En foute aannemers bouwden bunkers voor de Duitsers. Nog verder terug in de geschiedenis, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, had je landgenoten die rijk werden door kogels te verkopen aan de Spaanse vijand.

De nieuwe OW’ers zijn blijkbaar Ahold, Unilever en Shell

Vandaag de dag zijn de OW’ers blijkbaar de supermarkten, voedselfabrikanten en oliemaatschappijen. Zij krijgen van de vakbonden en hun supporters het verwijt te profiteren van de inflatie en dus van de oorlog. Ze zouden hun prijzen extra verhogen.

Gelukkig kent Nederland, anders dan tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Bezetting, een vrije markt. Niemand is verplicht om bij Appie boodschappen te doen. Ga lekker naar de concurrent, dat zal ze leren. Koop niet de A-merken van Unilever, maar pak van de onderste plank. Of tank niet bij Shell.

Pensioenfondsen zijn wat blij dat bedrijven winst maken

Natuurlijk, de overheid kan de overwinst afromen. Maar, eerlijk is eerlijk, dat betekent tegelijk dat de overheid moet bijpassen als er een keer ‘onderwinst’ is. Of verlies. Te betalen met belastinggeld?

De vakbonden kunnen hun leden beter adviseren een paar aandeeltjes Ahold, Unilever of Shell te kopen. Dan profiteren ze alleen al door dividenduitkeringen van al die zogenaamde woekerwinsten. Zoals ook hun gepensioneerde leden profiteren, als hun pensioenfondsen tenminste in deze bedrijven mochten beleggen.