Premium Lock Fijn voor velen dat Shell zo’n grote winst heeft geboekt

03 februari 2023Leestijd: 3 minuten
Brandstofprijzen bij een pompstation van Shell. Foto: ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

De pensioenfondsen zijn voor hun inkomsten mede afhankelijk van bedrijfswinsten. Maar niet alleen gepensioneerden mogen blij zijn met de megawinst van Shell, dat geldt ook voor iedereen die de energietransitie een warm hart toedraagt, schrijft Arendo Joustra.

Het is weer zover. Zodra iemand een voordeeltje boekt, staan hele volksstammen klaar om dat af te pakken. Shell, een particuliere onderneming, heeft een megawinst geboekt en direct gaan er stemmen op om die winst (deels) af te pakken. Waarom toch? Komt die neiging voort uit schuldbesef, jaloezie of hebzucht?

De Tweede Kamer wil, zo bleek donderdag, Shell extra gaan belasten om deze ‘overwinst’ af te romen. Maar dat gaat niet meer, want diezelfde Tweede Kamer heeft Shell het land uitgejaagd. Een typisch voorbeeld van het slachten van de kip met de gouden eieren.

Maar stel dat het kon, dat extra belasten, zou Shell dan volgend jaar geld terugkrijgen van de Tweede Kamer als de winst tegenvalt? En dat die winst over 2023 gaat tegenvallen, zou best eens kunnen, gezien de dalende prijzen voor gas en olie. Niet voor niets ging de koers van Shell, ondanks de hoge winst, donderdag omlaag. Beleggers zien de bui al hangen.

Alle reden om blij te zijn met de hoge winst van Shell

Bekijk het eens van de andere kant. Particuliere beleggers die aandelen Shell hebben, zijn dolblij met de winstverdubbelaar van het olieconcern. Waarom zou je je buurman, je collega of je oom dat misgunnen? Bovendien, iedereen had aandelen Shell kunnen kopen toen de olie- en gasprijzen stegen. Democratischer kan het niet. En het voldoet ook aan de voorwaarde van ‘gelijke kansen’.

Maar niet alleen particuliere beleggers kunnen blij zijn, ook de pensioenfondsen. Want die boeken hogere inkomsten als ze in Shell hebben belegd en kunnen dus makkelijker de pensioenuitkeringen verhogen. Leuk voor al die gepensioneerden. Behalve dan voor degenen die zijn aangesloten bij het ABP, want het pensioenfonds van het overheidspersoneel moest zo nodig uit Shell stappen.

Het nieuwe pensioenstelsel is afhankelijk van dit soort winsten

De actie van de Tweede Kamer is wel iets om te onthouden als straks het nieuwe pensioenstelsel ingaat. Dan zijn de pensioenen nog meer afhankelijk van koersstijgingen op de beurs. Dus is het vreemd dat de Tweede Kamer eerst akkoord gaat met dat nieuwe stelsel en vervolgens winsten wil afromen. Weg pensioenvoordeel.

Wie ook blij mag zijn met deze superwinst is iedereen die het klimaat een warm hart toedraagt. Om twee redenen. De winst is deels afkomstig van Shells investeringen in schone energie. Tot nu toe zorgden die voor verlies, maar dat verlies is nu omgezet in winst. Het is goed nieuws voor de energietransitie dat met schone energie winst valt te boeken.

Met die grote winst kan Shell nog meer investeren in groene energie

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw