nederland

‘Nederlanders zijn naïef over spionage’

26 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat Nederlanders te naïef zijn als het gaat om spionage. Met telefoontaps wordt volgens hem de Grondwet geschonden en er zou een waarborg moeten komen die de virtuele identiteit van burgers kan beschermen.

Dit zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Aftappen

Eerder werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA eind vorig jaar in een maand tijd 1,8 miljoen Nederlandse telefoontjes en sms’jes aftapte.

‘Ik vind het jammer dat we in Nederland vaak een houding hebben van “Ik heb niets te verbergen, als er maar boeven gevangen worden, dan kan het me niet schelen dat alles openbaar is”. Dat vind ik heel ver gaan, omdat het natuurlijk ook om andere dingen gaat dan boeven vangen.’

Zo zouden bedrijfsgeheimen kunnen worden ontdekt en daarmee het bedrijfsleven schaden.

Grondwet

Als het aan de Ombudsman ligt, gaat de overheid zich verdiepen in een waarborg die de virtuele identiteit van burgers kan beschermen.

‘Telefoonverkeer is heilig, briefgeheim staat in de Grondwet. Voor telefoonverkeer geldt dat in principe ook, maar dat wordt nu op massale schaal geschonden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.