buitenland

Frankrijk ontbiedt Amerikaanse ambassadeur vanwege spionage

21 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Frankrijk heeft de Amerikaanse ambassadeur ter verantwoording geroepen vanwege afluisterpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Amerika zou in een maand tijd 70,3 miljoen telefoontjes in Frankrijk hebben onderschept.

De Franse regering vindt het ‘onacceptabel’ als een bevriende natie onaangekondigd op zo’n grote schaal spioneert.

Schokkend

De Franse krant Le Monde publiceerde maandag een artikel op basis van documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden. De Amerikanen zouden in de gesprekken zoeken naar bepaalde sleutelbegrippen.

Naast telefoontjes zou NSA ook tekstberichten hebben onderschept tussen 10 december vorig jaar en 8 januari. Minister Manuel Valls (Binnenlandse Zaken) van Frankrijk noemt de berichtgeving ‘schokkend’ en wil zo snel mogelijk opheldering van de Amerikanen.

Surveillance

In september zegde de Braziliaanse president Dilma Rousseff een reis naar de Verenigde Staten af, vanwege Amerikaanse afluisterpraktijken. De NSA hield heimelijk telefoon- en e-mailverkeer van onder anderen Rousseff in de gaten.

Ook die informatie was afkomstig van Snowden. Volgens de Verenigde Staten is de ‘surveillance’ van de NSA niet gericht op persoonlijke communicatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.