Moslimbroederschap

Kritiek op kandidaat-Kamerlid GroenLinks, maar partij blijft haar steunen

19 november 2020

Een kandidaat van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart ligt onder vuur. Kauthar Bouchallikht, de nummer negen op de lijst, was bestuurslid van een organisatie die banden heeft met de Moslimbroederschap. GroenLinks nam die connectie niet op in haar cv en verdedigt de kandidaat nu fel.

1. Wie is Bouchallikht?

De nummer negen van de GroenLinks-kandidatenlijst is volgens haar partij een ‘icoon van de klimaatgeneratie’. Ook wordt haar voorzitterschap van ‘De groene moslims’ genoemd. Volgens de partijcommissie die de kandidatenlijst samenstelde, maakte Bouchallikht indruk ‘met haar inspirerende verhaal, haar zorgvuldige antwoorden en haar scherpe kijk op de link tussen groen en links’. Bouchallikht is een groot en wijs talent, zo luidt de conclusie van de commissie.

Bij de opsomming van de eerdere activiteiten van Bouchallikht werd geen melding gemaakt van haar bestuursfunctie, als vicevoorzitter, bij het Forum of European Muslim Youth and Student Organisations (FEMYSO). Blogger Carel Brendel ontdekte die omissie. Hij wees op de banden tussen FEMYSO en de orthodox-islamitische Moslimbroederschap. Volgens diverse deskundigen is FEMYSO de jongerentak van de Europese Moslimbroederschap.

2. Wat is de Moslimbroederschap?

De uit Egypte afkomstige islamitische beweging wordt gesteund door Turkije en Qatar. De broederschap heeft als doel om via democratische weg een islamitisch kalifaat te maken van de hele wereld.

Volgens de Nederlandse inlichtingendienst AIVD streeft de Moslimbroederschap naar ‘een herislamisering van de moslimgemeenschap in Europa volgens de (ultra)orthodoxe leer, waarbij de islam leidend moet zijn in alle aspecten van het leven’. Kernwaarden van de democratie, zoals de vrijheid van godsdienst, wijst de broederschap af.

Er wordt vaak voor gewaarschuwd dat de Moslimbroederschap in Europa haar politieke invloed zou proberen te vergroten. Volgens een rapport van de Britse regering uit 2015 manifesteert de Moslimbroederschap zich steeds activistischer. Hetzelfde rapport uit tevens grote bezorgdheid over de clandestiene aard van veel organisaties die in zee gaan met de Moslimbroederschap.

3. Wat zegt de partij over de ophef?

GroenLinks doet de vragen over het kandidaat-Kamerlid af als valse beschuldigingen tegen een talentvolle moslima. Partijleider Jesse Klaver zegt erover: ‘Helaas is dit de realiteit voor veel jonge moslims in Nederland. Zij moeten voortdurend hun loyaliteit bewijzen en laten zien waar ze staan. Als je ook nog eens vrouw bent, wordt die bewijslast nog zwaarder.’

De bestuursfunctie van Bouchallikht was bekend bij de kandidatencommissie van GroenLinks. Volgens de partij is FEMYSO niet verbonden met de Moslimbroederschap en is  Bouchallikht nog altijd geschikt voor de kandidatenlijst van de partij.

4. Hoe reageert Bouchallikht?

Het kandidaat-Kamerlid deed de aantijgingen eerder af als ‘verdachtmakingen’ en ‘valse beschuldigingen’. Volgens haar zit zij bij GroenLinks en horen zijzelf én FEMYSO niet bij de Moslimbroederschap:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aan de NOS laat GroenLinks weten dat het kandidaat-Kamerlid een eigen moment zal kiezen om op de commotie te reageren. Onduidelijk is of Bouchallikht dat binnenkort doet. Momenteel stemmen de GroenLinks-leden via een online-ledenraadpleging over de volgorde op de kandidatenlijst. Op 8 december volgt de uitslag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.