buitenland

Hoe Moslimbroederschap aan invloed wint in Duitsland

07 februari 2017Leestijd: 2 minuten

De Binnenlandse Veiligheidsdienst van de Oost-Duitse staat Saksen-Anhalt waarschuwt voor de Moslimbroederschap, die steeds meer invloed zou krijgen op moslims in de staat. De islamitische beweging, die de sharia voorstaat, koopt panden op en maakt er moskeeën van.

Volgens Gordian Meyer-Plath, hoofd van de regionale veiligheidsdienst, maakt de Moslimbroederschap handig gebruik van de situatie in Saksen-Anhalt, waar weinig locaties zijn voor moslims om te bidden. In de moskeeën van de Moslimbroeders wordt de politieke islam verkondigd en geprobeerd om nieuwe immigranten aan de islamistische beweging te binden.

‘Dit gaat niet over de jihad. Het doel van de Moslimbroederschap is het invoeren van de sharia in Duitsland,’ aldus Meyer-Plath tegen de regionale publieke omroep MDR.

Volgens de Nederlandse AIVD streeft de Moslimbroederschap naar ‘een herislamisering van de moslimgemeenschap in Europa volgens (ultra)orthodoxe leer, waarbij de islam leidend moet zijn in alle aspecten van het leven’. Kernwaarden van de democratie, zoals de vrijheid van godsdienst, worden door de groep afgewezen.

Met een zak geld door de staat
De organisatie groeit snel in Duitsland, vooral in het oosten. In steden als Leipzig, Riesa, Meißen, Pirna, Görlitz en Dresden kopen conservatieve moslims massaal gebouwen op, om er ontmoetingsplaatsen voor moslims van te maken. Meyer-Plath: ‘Ze gaan met een grote zak geld door het land. Moslims zijn vaak dankbaar, maar velen van hen hebben geen idee met wie ze te maken hebben.’

De Moslimbroeders zijn uit op een monopolie binnen de islam in Duitsland. De autoriteiten houden hen nauwlettend in de gaten, maar nemen – in lijn met het regeringsbeleid – vooralsnog geen maatregelen. Het Islamistische Cultuurcentrum in Dresden, een van de organisaties die banden zouden hebben met de Broederschap, zegt dat het enkel een ‘apolitieke versie van de islam’ verspreidt.

De veiligheidsdienst van Nedersaksen wijst erop dat aanhangers van de Moslimbroederschap zelden naar buiten treden. Duitse organisaties gelieerd aan de groep verkondigen dat ze een ‘multiculturele samenleving’ voorstaan. Volgens het landelijke ministerie van Veiligheid zijn er in Duitsland zo’n duizend volgers van de Moslimbroederschap.

Nederlandse zorgen
Ook in Nederland zijn er zorgen over de invloed van de orthodoxe groep. De AIVD schreef eerder dat de Moslimbroederschap moskeeën en tal van verenigingen heeft opgericht en geregeld conferenties en bijeenkomsten organiseert.
Afgelopen zomer werd een voormalig schoolgebouw in Rotterdam opgekocht door een organisatie die banden zou hebben met de Moslimbroederschap en terreurorganisatie Al-Qa’ida. De groep zei na negatieve berichtgeving bereid te zijn het pand te verkopen aan de gemeente.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.