islam

Moslimbroederschap lobbyt bij Frans Timmermans

10 juli 2018

De Europese Commissie benoemt binnenkort een nieuwe coördinator voor de strijd tegen moslimhaat. Een collectief van islamitische organisaties wil graag meepraten over die benoeming. Veel van deze clubs hebben banden met de orthodoxe Moslimbroeders.

De islamitische organisaties, die zichzelf een ‘informele Europese coalitie tegen islamofobie’ noemen, schreven vorige week een open brief aan de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en aan eurocommissaris voor Justitie Vera Jourová, waarin zij de Commissie oproepen ‘serieus te worden’ over de aanpak van islamofobie, en pleiten voor een hechtere relatie tussen de Europese Commissie en islamitische en antiracistische organisaties.

Organisaties willen gesprek met Timmermans

De coalitie uit scherpe kritiek op de huidige bestrijding van islamofobie. Er zou niet genoeg mankracht en geld aan worden besteed, en David Friggieri, de huidige coördinator, zou zich te vaak hebben ingelaten met ‘zeer dubieuze mensen die islamofobie aanwakkeren’. Wie de coalitie daarmee bedoelt, is niet duidelijk.

De islamitische coalitie pleit voor meer bijeenkomsten tussen de eurocommissarissen en henzelf, en vraagt een gesprek aan met Timmermans en Jourová.

Bij de ondertekenaars van de open brief zijn nogal wat organisaties die op de een of andere manier zijn verbonden met de Moslimbroederschap, de islamitische beweging die de sharia voorstaat. Zoals het European Forum of Muslim Women en het Forum of European Muslim Youth and Student Organisations. Beide organisaties zijn ook lid van de antiracismekoepel European Network against Racism (ENAR), eveneens één van de ondertekenaars van de open brief.

Volgens de Nederlandse inlichtingendienst AIVD streeft de Moslimbroederschap naar ‘een herislamisering van de moslimgemeenschap in Europa volgens de (ultra)orthodoxe leer, waarbij de islam leidend moet zijn in alle aspecten van het leven’. Kernwaarden van de democratie, zoals de vrijheid van godsdienst, wijst de broederschap af.

Groeiende invloed via activisme

Er wordt vaak voor gewaarschuwd dat de Moslimbroederschap in Europa zijn politieke invloed zou proberen te vergroten. Volgens een rapport van de Britse regering uit 2015 komt het steeds vaker voor dat de Moslimbroederschap dit doet via activisme. In datzelfde rapport worden zorgen geuit over de clandestiene aard van veel organisaties die in zee gaan met de Moslimbroederschap.

Ook in Duitsland sloeg de veiligheidsdienst alarm. Gordian Meyer-Plath, hoofd van de regionale veiligheidsdienst in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, benadrukte in februari vorig jaar dat de Moslimbroeders hun grip op moslims in Duitsland versterken, onder meer door panden op te kopen om er moskeeën in te vestigen. ‘Ze gaan met een grote zak geld door het land. Moslims zijn vaak dankbaar, maar velen van hen hebben geen idee met wie ze te maken hebben,’ aldus de veiligheidschef.

Ook in Nederland zijn al geruime tijd zorgen over de invloed van de orthodox-islamitische groep. De AIVD schreef eerder dat de Moslimbroederschap moskeeën en tal van verenigingen heeft opgericht en geregeld conferenties en bijeenkomsten organiseert.

Zo kocht een organisatie die banden zou hebben met de Moslimbroederschap en met terreurorganisatie Al-Qa’ida in 2016 een voormalig schoolgebouw in Rotterdam. Na negatieve berichtgeving hierover zei de groep bereid te zijn het pand door te verkopen aan de gemeente.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.