DENK verliest zaak tegen journalisten om geluidsopnamen

15 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
Wilders (links) en Azarkan van DENK. Foto's: ANP

BNNVARA hoeft de geluidsopnamen die twee journalisten in het geheim maakten op de burelen van DENK in de Tweede Kamer niet offline te halen. De belangen van de politieke partij moeten in dit geval wijken voor die van de journalisten, vindt de rechter.

De journalisten van NPO Radio 1-programma De Nieuws BV maakten de opnamen om de onthulling in juni te onderbouwen van een nepnieuwscampagne tegen de PVV waarop DENK broedde. DENK overwoog in naam van de PVV advertenties op internet te plaatsen met de tekst ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’. Toen DENK dat ontkende en de journalisten van het verspreiden van nepnieuws beschuldigde, maakten die een opname openbaar waarin Tweede Kamerlid Farid Azarkan het plan toegaf.

In de talkshow Jinek zei Azarkan daarna hij niet meer precies wist wie het plan voor de nepcampagne had bedacht en dat hij er niet rechtstreeks bij betrokken was. In Elsevier Weekblad sprak Eduard Nandelall, directeur van OptimusAd, het reclamebureau dat de campagne zou uitvoeren, dat verhaal tegen. Volgens hem kwam het plan rechtstreeks voort uit een een-op-een-gesprek dat hij met de DENK-politicus had. Ook leverde hij zelf de omstreden banner aan. Op de suggestie dat Wilders voor de afbeelding zou kunnen worden opgepakt, reageerde Azarkan met: ‘Top, doen we.’ Lees hier het volledige interview.

Bekijk hier het interview van Azarkan bij Jinek:

Journalisten konden zich verweren tegen beschuldigingen

Met het naar buiten brengen van de geluidsopnamen vond DENK dat de De Nieuws BV  het zogeheten geheim van de fractiekamer schond. De partij eiste daarom verwijdering van de geluidsbestanden.

Maar de rechter oordeelde woensdag dat er reden genoeg was om die naar buiten te brengen. Het plan voor de nepnieuwscampagne was daarvoor ernstig genoeg en had volgens de rechtbank kunnen leiden tot polarisatie, angst en haat en had Wilders mogelijk zelfs in gevaar kunnen brengen. De journalisten konden zich zo bovendien verdedigen tegen de beschuldigingen van DENK.

Lees het verhaal van de week in Elsevier WeekbladZo werkt de lange arm van Erdogan

Journalisten opgelucht

Politiek redacteur Peter Kee van De Nieuws BV  is ‘toch wel opgelucht’ over de uitspraak, ook al dacht hij al ‘dat we een sterke zaak hadden. Er stond echt wat op het spel. We hebben nooit de bedoeling gehad de opnamen naar buiten te brengen, maar we konden niet anders toen DENK ontkende en ons wilde zwartmaken. De rechter geeft journalisten deze ruimte om zich te verweren als ze als boodschapper in diskrediet worden gebracht. Dat is heel belangrijk nu populistische partijen zich vaker van die tactiek bedienen.’

De partij van Azarkan heeft een moeizame relatie met de pers. Zo zijn verslaggevers van onder meer Elsevier Weekblad en NRC eerder zonder reden geweerd van DENK-evenementen, verstuurt de partij boze mails naar hoofdredacties en boycot zij omroepen die voor de partij onwelgevallige geluiden laten horen. In sommige gevallen dreigt ze met een gang naar de Raad voor de Journalistiek of het plaatsen van journalisten op een zogenoemde ‘zwarte lijst’.