nepnieuws Premium Corner

‘Azarkan kwam zelf met idee nepcampagne Wilders’

21 juni 2018Leestijd: 4 minuten

DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan was persoonlijk verantwoordelijk voor de voorgenomen nepcampagne waarin Geert Wilders (PVV) aangeeft na de verkiezingen ‘het land te willen zuiveren’. Ook leverde hij zelf de omstreden banner aan.

Dat zegt Eduard Nandelall (31), directeur van OptimusAd, het reclamebureau dat de campagne zou uitvoeren, in een interview met Elsevier Weekblad. In de talkshow Jinek zei Azarkan dat hij niet meer precies wist wie het plan voor de nepcampagne had bedacht en dat hij er niet rechtstreeks bij betrokken was.

Maar volgens Nandelall kwam het plan rechtstreeks voort uit een een-op-een-gesprek dat hij met de DENK-politicus had. Op de suggestie dat Wilders hiervoor zou kunnen worden opgepakt, reageerde Azarkan met: ‘Top, doen we.’

Nandelall zegt verder in het interview aangifte te doen tegen Azarkan wegens stiekem filmen en de politicus aan te klagen wegens het toebrengen van imagoschade. Ook noemt hij Azarkans gedrag ‘schofterig’ en vindt hij dat de politicus zou moeten aftreden.

Elsevier Weekblad: Bij wie kwam het idee voor de nepcampagne met Geert Wilders vandaan?

Nandelall: ‘Het idee voor een nepbanner kwam in eerste instantie bij mij vandaan. Ik zei tegen Farid [Azarkan, red.] dat hij een nepadvertentie over de PvdA zou kunnen maken. Als knipoog, om aan te geven dat ze zoveel kiezers waren kwijtgeraakt. Azarkan zei vervolgens: “Kunnen we dat ook met de PVV doen?” Toen ik bevestigend antwoordde, kwam hij zelf met de tekst: “Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren”. Ik schrok van dat plan, maar zei wel dat ik kon testen of dit mogelijk was. Toen ik aangaf dat Wilders hier mogelijk voor zou kunnen worden opgepakt, zei Azarkan: “Top, doen we.” Binnen tien minuten stuurde hij mij die banner.’

Elsevier Weekblad: Waar en hoelang heeft die banner online gestaan?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.