DENK houdt media buiten de deur tijdens verkiezingen

14 maart 2017Leestijd: 2 minuten
De verkiezingsavond van DENK wordt 'ergens in Rotterdam' gehouden - Foto: ANP

Vertegenwoordigers van de media zijn niet welkom op de verkiezingsavond van DENK, de partij van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Zowel Elsevier als NRC kreeg een weigering bij het verzoek om de uitslagenavond bij te wonen en daarvan verslag te doen.

‘Het is voor u helaas niet mogelijk om aanwezig te zijn en verslag te doen op de verkiezingsavond van DENK,’ laat persvoorlichter Serkan Soytekin aan Elsevier weten via een e-mail. Een reden wordt niet gegeven, en DENK was telefonisch onbereikbaar voor nadere toelichting. Ook wordt er via e-mail niet gereageerd.

‘DENK Live’

NRC vroeg Kuzu per sms of hij kon aangeven wat de reden was dat media niet welkom zijn, waarop de DENK-leider met één woord antwoordde: ‘Nee.’ Naast NRC en Elsevier, worden ook het AD en BNR geweigerd.

Tegenover het AD zegt Öztürk: ‘Ik verwijs u door naar DENK Live, zo heet het programma dat we rechtstreeks op Facebook uitzenden. Zo gaan wij het doen en daar laat ik het bij.’ De bijeenkomst van DENK wordt ‘ergens in Rotterdam’ gehouden, maar waar precies is niet bekend.

Moeite met de media

Dat DENK moeite heeft met de media is niets nieuws: de beweging maakte eerder een video waarin aanhangers worden ‘gewaarschuwd’ voor de ‘poortwachters van de gevestigde orde’. ‘Trap er niet in’ was de waarschuwing van partijleider Kuzu, een uitspraak die vooral op sociale media op veel hoon en parodie kon rekenen. Eerder kondigde DENK ook aan NRC voor de rechter te willen slepen vanwege berichtgeving over Öztürk.

NRC schreef in juni over de handelwijze van Öztürk bij de twee zorginstellingen. Hij zou onder meer achterkamerdeals hebben gesloten met lokale politici en hij werd beschuldigd van mogelijke omkoping. NRC berichtte alleen over het onderzoek dat werd gedaan naar Öztürks handelen, en velde daarover verder geen oordeel. Uit dat onderzoek bleek uiteindelijk dat er geen bewijs is dat Öztürk schuldig is.