DENK wil fonds voor ‘slachtoffers’ van journalisten

14 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Öztürk sleepte zelf eerder NRC Handelsblad voor de rechter na voor hem onwelgevallige berichtgeving - Foto: ANP

Na een periode van radiostilte, heeft de partij van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk weer van zich laten horen. DENK wil een speciaal fonds voor lokale politici die ‘ten onrechte’ in de media zijn verschenen.

‘Slachtoffers van mediageweld,’ noemt DENK-voorman Öztürk het tegenover De Limburger. Hij zou een motie voorbereiden waarmee een dergelijk initiatief mogelijk wordt.

Crowdfunding en subsidie

‘Soms worden gemeenteraads- of Statenleden door journalisten valselijk beschuldigd of ten onrechte beticht van zaken die hun ernstige schade toebrengen. Een gang naar de rechter is dan vaak geen optie omdat ze simpelweg niet beschikken over de financiële middelen,’ aldus Öztürk. ‘Naar de rechter stappen kan, inclusief advocatenkosten, zomaar 10.000 euro kosten. Welk raadslid betaalt zo’n bedrag?’

Wie dan geld in dat fonds moet pompen, is nog maar de vraag. Öztürk: ‘Je kunt denken aan crowdfunding, maar ik kijk ook nadrukkelijk naar de VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken.’ Hij vergelijkt het ‘mediageweld’ met persoonlijke beveiliging van politici, die ook uit dergelijke potjes wordt betaald: ‘Voor het beveiligen van politici bestaat ook een fonds, waarom zou dat voor mediageweld dan niet kunnen gelden?’ Hij is naar eigen zeggen op zoek naar voldoende draagvlak, waarna hij de motie wil indienen.

Öztürk zelf ook ‘slachtoffer’

Is een dergelijk fonds dan geen inbreuk op de persvrijheid? Nee hoor, vindt Öztürk. ‘Elke journalist mag schrijven wat hij wil. Dit gaat enkel en alleen over degenen die grenzen overschrijden.’

Het idee van Öztürk komt niet uit de lucht vallen. Onlangs werd hij zelf nog ‘slachtoffer’ van wat hij ‘mediageweld’ noemt. Hij sleepte NRC voor de rechter, na voor hem onwelgevallige berichtgeving. De krant berichtte in juni vorig jaar over twee zorginstellingen die Öztürk ervan zouden hebben verdacht laakbaar te hebben gehandeld bij zakelijke transacties, in de tijd dat hij nog geen Kamerlid was.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Hij zou onder meer achterkamerdeals hebben gesloten met lokale politici en hij werd beschuldigd van mogelijke omkoping. Öztürk noemde de berichtgeving onwaar, en benadrukte dat uit onderzoek niet is gebleken dat hij verkeerd heeft gehandeld.

De krant berichtte slechts over het onderzoek dat werd gedaan naar Öztürks handelen, en velde daar verder geen oordeel over. Ook stonden er geen onwaarheden in het stuk. Uit het onderzoek waarover de krant berichtte, bleek uiteindelijk dat er geen bewijs is dat Öztürk schuldig is.

Ook maakte DENK eerder – toen Sylvana Simons nog bij de partij zat – een complottheorieachtig filmpje waarin de media ervan worden beschuldigd de waarheid te willen achterhouden. De media zouden ‘de poortwachters van de gevestigde orde’ zijn. ‘Laat je niet misleiden, houd het in de gaten, trap er niet in,’ zei medeoprichter van DENK Tunahun Kuzu met geheven vingertje. Het filmpje, dat toevallig een dag voor de berichtgeving van NRC verscheen, kon van alle kanten rekenen op ferme kritiek.