Afshin Ellian over WNL-boycot DENK: ‘Die partij verdient een streng weerwoord’

18 maart 2017Leestijd: 3 minuten
Kuzu tijdens de DENK-verkiezingsbijeenkomst - de foto werd van buiten het pand door het raam genomen - Foto: ANP

De kersverse politieke partij DENK boycot omroep WNL zes maanden, liet partijleider Tunahan Kuzu afgelopen week weten. De reden? Een optreden van rechtsgeleerde Afshin Ellian die DENK een ‘achterlijke Midden-Oosten-partij’ noemde.

Kuzu was gevraagd mee te doen aan een discussie in het programma WNL op Zaterdag op Radio 1. Kuzu weigerde, omdat Afshin Ellian – tevens blogger voor Elsevier – twee dagen eerder in het WNL-programma Goedemorgen Nederland te gast was geweest. Tijdens die uitzending noemde Ellian DENK ‘een achterlijke Midden-Oosten-partij’.

Boycot van een half jaar

Kuzu verbindt ook een termijn aan zijn boycot: ‘Elke keer wanneer jullie deze meneer op jullie omroep ons laten bashen, hoef je mij zes maanden niet te bellen of te sms’en,’ sms’te Kuzu de redactie van WNL.

Op de verkiezingavond werden verschillende media, waaronder Elsevier en NRC, geweerd van de verkiezingsbijeenkomst van DENK. Een reden daarvoor werd niet gegeven.

Nadelig voor niet-aanhangers met migrantieachtergrond

‘Waarom ik me zo hard uitdruk over die partij is dat het echt nadelig is voor alle mensen met een migratieachtergrond. Ze beweren voor alle migranten te staan terwijl hun daadwerkelijke steun komt van salafisten, analfabeten en Erdogan-aanhangers,’ zegt Ellian zaterdag tegen Elsevier. ‘Dat zijn natuurlijk niet alle migranten in Nederland.’

De beelden van de verkiezingsbijeenkomst van DENK zegt hij ‘eng’ te vinden: ‘Alleen maar mannen die juichen en in de lucht springen. Dan denk ik: jeetje, dit is gewoon het Midden-Oosten, en dan de meest achtergestelde gebieden in het Midden-Oosten. Hoe kan zoiets in Nederland gebeuren? Waar zijn al die vrouwen gebleven?’

‘Dit verdient een streng weerwoord, zodat de bevolking het verschil begrijpt tussen mij en heel veel anderen (met een migratieachtergrond, EI) en dit vreemde clubje.’ Ellian zegt de boycot van DENK in strategisch opzicht wel te begrijpen. ‘Ze hebben een bepaalde groep nodig, en die groep kijkt nooit televisie en leest geen Elsevier.’

Zorgwekkende steun

Het feit dat enkele salafistische imams, onder wie Fawaz Jneid uit Leidschendam en Suhayb Salam van de controversiële Al-Fitrah moskee in Utrecht, nadrukkelijk een stemadvies voor DENK gaven, vindt Ellian zorgwekkend.  ‘Ze zullen natuurlijk nooit een meerderheid in de Kamer krijgen, maar ze worden gesteund door netwerken van religieuze organisaties. Als dan ook nog blijkt dat ze worden gesteund door organisaties als Diyanet (het Turkse presidium voor Godsdienstzaken, EI), is het helemaal zorgwekkend. Dat betekent dat zo’n groot deel van de bevolking kan worden gemobiliseerd door een buitenlandse staat.’

Dat DENK vaak geen contact met media wil, heeft volgens Ellian alles te maken met de acties van de Turkse president Erdogan. ‘Continu als er iets met Erdogan of Turkije gebeurt, willen ze hun mening niet geven, omdat ze bang zijn.’ Hij verwijst naar de Turkije-rel van afgelopen weekend, waarna het ook lang stil bleef bij DENK. ‘Een paar dagen later komen ze alleen met een vage verklaring over “de-escaleren” maar het blijft onduidelijk wat ze vinden van de demonstranten, van de minister, en van de rellen. Daarover zeggen ze niets.’

Zaterdagmiddag om 16.00 uur spreekt Ellian in WNL Op Zaterdag – waar Kuzu niet wilde verschijnen – verder over de kwestie.