Europese Unie

PvdA en D66 prijzen Macron: ‘groot contrast met Rutte’

17 april 2018Leestijd: 4 minuten

De Brusselse PvdA-fractie is blij met de toespraak van de Franse president Emmanuel Macron in Straatsburg. Op bezoek bij het Europees Parlement laakte Macron nationalisme en brak hij een lans voor een meer verenigd Europa. ‘Het contrast met de Berlijn-toespraak van Rutte kon haast niet groter,’ prijst de PvdA de ‘hartstochtelijke verdediging van Europa’. Ook D66-leider Alexander Pechtold is blij met ‘het eerlijke verhaal’ van de Franse president.

‘Europa is een schat die we moeten verdedigen,’ sprak Macron dinsdagmiddag in Straatsburg. Hij noemde het Europese respect voor de rechten van het individu, de gelijkheid van mannen en vrouwen en de democratie ‘uniek voor de wereld’. De Europese Unie (EU) is wat hem betreft een bolwerk van ‘liberale democratie’ in een steeds chaotischer en gevaarlijker wereld. Zo verwees hij ook naar de oorlog in Syrië, waar Europese landen volgens Macron hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

In de ogen van Macron staat de uitbouw van de Europese democratie onder druk door de opkomst van extreem-rechtse, nationalistische groeperingen. ‘Nationalisme zal Europa in de afgrond storten. We zien overal om ons heen autoritaire bewegingen opkomen.’

Lees ook het commentaar van Syp Wynia: Overwinning van Orbán is leerzaam én verontrustend voor Europa

Lees de scherpe column van Philip van Tijn: Wie de EU liefheeft, kastijdt haar

‘Europese soevereiniteit nodig’

Daarom is volgens Macron ‘Europese soevereiniteit’ nodig, onder meer wat betreft economie, energie, klimaat en digitaal verkeer. Zo kan de Europese samenwerking worden versterkt. Om dat te bereiken, wil Frankrijk best meer geld bijdragen aan de EU, al moet die wel ‘efficiënter’ gaan werken, vindt de Franse president. Macron staat bekend als een groot voorstander van verdere (economische) eenwording in de EU. Zo pleitte hij eerder voor één minister van Financiën voor landen in de eurozone.

PvdA: woorden Macron verademing ten opzichte van toespraak Rutte

Vooral de PvdA steekt haar bewondering voor de Franse president niet onder stoelen of banken. Paul Tang, delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement, vindt de woorden van Macron een verademing vergeleken met de ‘eurosceptische’ toespraak die premier Mark Rutte (VVD) vorige maand hield in Berlijn. Daar toonde Rutte zich terughoudend: geen transferunie, minder geld naar de EU, geen protectionisme meer in de dienstensector en minder macht voor de Europese Commissie. Meer samenwerking is wat de premier betreft vooral nodig op het gebied van handel en grensbewaking.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook D66-leider Alexander Pechtold, een van de meest uitgesproken Nederlandse voorstanders van een sterkere Europese Unie, prijst Macron. Op Twitter noemt hij diens toespraak, die wat hem betreft ‘het eerlijke verhaal’ is, krachtig: ‘Europese soevereiniteit beschermt en versterkt onze nationale belangen. Wij Europeanen willen samen vooruit.’ Hij sluit zijn tweet af met de hashtag #enmarche, de naam van Macrons partij, die in het Frans ‘vooruit’ betekent. Bij de voorlaatste Tweede Kamerverkiezingen was ‘En nu vooruit’ de slogan van D66.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Juncker ook vol lof: ‘Het echte Frankrijk is terug’

EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker was eveneens in zijn nopjes met de woorden van Macron. ‘Het echte Frankrijk is terug,’ zei hij na afloop van de toespraak. Juncker wilde zijn ‘emotie en vriendschap’ jegens de Franse president uiten, sprak hij bijkans ontroerd. Ook Manfred Weber, de Duitse fractieleider van de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP), was tevreden. ‘Ons parlement heeft lang gewacht op een pro-Europese Franse president als u.’

Dennis de Jong van de SP is minder onder de indruk. ‘Macron gedraagt zich als een reus op lemen voeten: terwijl hij in Frankrijk chaos creëert met een keihard neoliberaal beleid, verwacht hij van de EU verbinding.’ CDA-europarlementariër Esther de Lange had graag meer aandacht gezien voor de eurozone: ‘Het CDA zal blijven hameren op nationale hervormingen en het gezond maken van de bankensector voordat verdere stappen gezet kunnen worden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.