Premium Lock Macrons woorden hebben maar één doel: meer geld naar Parijs

17 april 2018Leestijd: 3 minuten
Macron in het Europees Parlement. Foto: EPA.

De Franse president Emmanuel Macron kreeg in Berlijn geen geld los en probeerde daarom dinsdag het Europees Parlement voor zijn kar te spannen. Zijn eindeloos lange toespraak in Straatsburg bevatte veel herhalingen. Maar wat vooral bleef hangen: Macron toonde zich cynisch en hypocriet.

Macron wierp zich in Straatsburg op als verdediger van de liberale democratie tegen autocratische tendenzen en verwierp nationalisme. Prima. De liberale democratie is, zoals Macron terecht vaststelt, superieur aan andere vormen van bestuur en overheidsorganisatie. En nationalisme is een val waar een mens die zichzelf ziet als individu liever niet intuint.

Maar Macron is hypocriet en cynisch.

Hij gebruikt de term ‘nationalisme’ niet om zijn oprechte zorgen daarover te uiten, maar om Duitsers, Nederlanders en Oostenrijkers tot slechteriken te bestempelen omdat zij niet willen betalen voor de Franse wensen waar het de Europese Unie (EU) aangaat. Dat is cynisch. Duitsers, Nederlanders en Oostenrijkers zijn geen slechte Europeanen of nationalisten als zij geen zin hebben Franse boeren te financieren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw