Jelte Wiersma Premium Corner

Macrons woorden hebben maar één doel: meer geld naar Parijs

17 april 2018Leestijd: 3 minuten

De Franse president Emmanuel Macron kreeg in Berlijn geen geld los en probeerde daarom dinsdag het Europees Parlement voor zijn kar te spannen. Zijn eindeloos lange toespraak in Straatsburg bevatte veel herhalingen. Maar wat vooral bleef hangen: Macron toonde zich cynisch en hypocriet.

Macron wierp zich in Straatsburg op als verdediger van de liberale democratie tegen autocratische tendenzen en verwierp nationalisme. Prima. De liberale democratie is, zoals Macron terecht vaststelt, superieur aan andere vormen van bestuur en overheidsorganisatie. En nationalisme is een val waar een mens die zichzelf ziet als individu liever niet intuint.

Maar Macron is hypocriet en cynisch.

Hij gebruikt de term ‘nationalisme’ niet om zijn oprechte zorgen daarover te uiten, maar om Duitsers, Nederlanders en Oostenrijkers tot slechteriken te bestempelen omdat zij niet willen betalen voor de Franse wensen waar het de Europese Unie (EU) aangaat. Dat is cynisch. Duitsers, Nederlanders en Oostenrijkers zijn geen slechte Europeanen of nationalisten als zij geen zin hebben Franse boeren te financieren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.