Rotterdam

FVD komt D66 tegemoet om Leefbaar in coalitie te krijgen

16 april 2018

Forum voor Democratie (FVD) is bereid de alliantie met Leefbaar Rotterdam te verbreken zodat laatstgenoemde partij in het stadsbestuur van Rotterdam kan plaatsnemen. Een impasse dreigt, omdat D66 weigert een coalitie met Leefbaar te vormen zolang de (informele) samenwerking tussen Baudet en Eerdmans bestaat. De jongerenafdelingen van ‘progressieve’ partijen D66, GroenLinks, PvdA en NIDA willen Leefbaar nog steeds uitsluiten.

‘FVD wil impasse Rotterdam doorbreken,’ schrijft de partij van Thierry Baudet zondagavond op haar website. Forum hekelt de ‘halsstarrige, op gekunstelde vijandbeelden gebaseerd, opstelling van D66,’ maar is toch bereid overstag te gaan, aldus Baudet in een verklaring: ‘Forum voor Democratie vindt het van essentieel belang dat Rotterdam goed bestuurd wordt de komende vier jaar en daarbij is het van groot belang dat de grootste partij, Leefbaar Rotterdam, die naast een groot mandaat van de kiezers, tevens over aantoonbare bestuurservaring beschikt, deelneemt aan het nieuwe College.’

Lees de vlammende column van Geerten Waling: Laten we maar ’66’ zeggen, die ‘D’ moet je verdienenAlexander Pechtold en Kees Verhoeven in de Tweede Kamer bij het referendumdebat

De bal ligt nu bij D66, benadrukt FVD: pas als Leefbaar daadwerkelijk in het stadsbestuur komt, wordt de samenwerking verbroken. De partij roept op tot ‘gelijk oversteken om te laten zien dat ook bij D66 de belangen van de Rotterdammers gaan boven de eigen partijpolitieke spelletjes’. Daarmee verwijst Forum naar de aanhoudende kritiek van D66 aan het adres van Baudet en consorten. De landelijke kopstukken Kajsa Ollongren (minister van Binnenlandse Zaken) en lijsttrekker Alexander Pechtold betichtten FVD de afgelopen maanden voortdurend van racisme. Ook de Rotterdamse D66-leider Said Kasmi sloot zich daarbij aan, en zei zelfs dat Forum ‘fundamentele mensenrechten schendt’.

Eerdmans blij met ‘meesterzet’, D66 en GroenLinks nog steeds sceptisch

Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar, is blij verrast door het idee van Baudet, dat hij een ‘meesterzet’ noemt tegenover het AD Rotterdams Dagblad. Volgens hem is het een ‘groots gebaar’, dat ervoor zorgt dat de formatie in de Maasstad nu echt kan beginnen, ‘zonder blokkades’. Toen D66 in februari al eiste dat Leefbaar van de samenwerking met Baudet zou afzien, zei Eerdmans nog dat die partij ‘de boom in’ kon.

Kasmi noemt het een ‘bemoedigende stap’, maar wil nog niet op de zaken vooruitlopen. In zijn ogen was de campagne van Leefbaar te rechts en te polariserend, zegt hij tegen RTV Rijnmond. ‘Ook de toon is heel belangrijk. We willen voor een inclusieve stad gaan.’ Ook GroenLinks had moeite met de samenwerking tussen FVD en Leefbaar, en acht de kans op een samenwerking nog altijd ‘nihil’.

Ook de PvdA staat niet te juichen. ‘Op zulke politieke spelletjes zitten Rotterdammers natuurlijk helemaal niet te wachten,’ zegt fractievoorzitter Barbara Kathmann. Ze noemt Leefbaar ‘de partij van de plucheplakkers’. Eerdmans vindt haar reactie bedenkelijk. ‘In plaats van de handen uit de mouwen te steken voor Rotterdam kiest de PvdA blijkbaar voor een geheel zelf gecreëerd isolement.’

D66 onmisbaar voor meerderheidscoalitie

Hoewel Leefbaar met elf zetels meer dan twee keer zo groot is als de concurrentie (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks die allen 5 zetels hebben), was het vormen van de coalitie een hels karwei door de opstelling van D66. Die partij is onmisbaar voor een meerderheidscoalitie, waarvoor minstens 23 zetels nodig zijn. Maar twee weken geleden leek het erop dat D66 een coalitie wilde vormen met VVD, GroenLinks, PvdA, CDA (2 zetels) en ChristenUnie-SGP (1), waardoor Leefbaar buiten het college van burgemeester en wethouders dreigde te belanden. ‘Dit kan niet in een democratie,’ zei voormalig Leefbaar-leider Ronald Buijt daarover tegen Elsevier Weekblad. Hij noemde het ook opmerkelijk dat D66 ‘oorverdovend stil’ bleef over de (mislukte) samenwerking tussen drie linkse partijen en de islamitische partij NIDA.

Gertjan van Schoonhoven vraagt zich af: Sinds wanneer gaan links en islam samen?

Later die week mengde ook de JOVD Rijnmond, de jongerenafdeling van de VVD in Rotterdam, zich in de discussie. In het AD stelde JOVD-voorzitter Puck van Putte dat een college met zes partijen überhaupt te instabiel is om overwogen te worden. Een coalitie tussen Leefbaar, VVD, D66 en CDA is daarom de beste optie. Daarom moet D66 over haar ‘obsessie met Baudet’ heen stappen, zei Van Putte. Ze riep de Rotterdamse VVD-lijsttrekker Vincent Karremans op zich niet te laten verleiden door ‘de Frankenstein-coalitie van links’.

Jongeren D66, GroenLinks, PvdA en NIDA willen ‘progressief Rotterdam’ zonder Leefbaar

De jongerenafdelingen van D66, GroenLinks, PvdA en NIDA willen nog steeds niets van een coalitie met Leefbaar weten. In een gezamenlijk persbericht roepen ze de VVD op om te kiezen voor een ‘progressief Rotterdam’, en Eerdmans buiten de deur te houden. Ze beweren dat het merendeel van Rotterdammers koos voor ‘progressiviteit’ in plaats van ‘het conservatisme van Leefbaar Rotterdam’. Een coalitie zonder de grootste partij – die meer dan twee keer zo groot is als alle andere partijen – doet volgens de vier jongerengroeperingen ‘recht aan de verkiezingsuitslag en de uitdagingen voor de stad’.

Lees verder onder de afbeelding

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De vier jongerengroeperingen willen een ‘progressieve aanpak’ van ‘de vaste woningmarkt, de armoede en de noodzaak tot verduurzaming en verbinding’. Zo moet een ‘inclusieve en duurzame stad’ ontstaan, waar ‘geen plek is voor discriminatie en uitsluiting’. Om dat te bereiken, acht het viertal partijen het noodzakelijk dat de VVD Leefbaar achter zich laat en kiest voor een ‘kleurrijke coalitie waarin duurzame, sociale en liberale waarden tot hun recht komen’.

Syp Wynia: Hoe Pechtolds D66 maar blijft drammen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.