Rotterdam

JOVD: D66, stop ‘obsessie met Baudet’

07 april 2018Leestijd: 2 minuten

JOVD Rijnmond, de jongerenafdeling van de VVD in Rotterdam, roept de moederpartij op alleen mee te besturen in een coalitie samen met Leefbaar Rotterdam. Leefbaar werd bij de gemeenteraadsverkiezingen met afstand de grootste partij in de stad, maar dreigt te worden buitengesloten.

Ondanks een relatief klein verlies – Leefbaar ging van 14 naar 11 zetels – is de partij van Joost Eerdmans nog steeds meer dan twee keer zo groot als de concurrentie (VVD, PvdA en D66, die elk 5 zetels hebben). Een plaats in het stadsbestuur lijkt dus vanzelfsprekend, maar dinsdag liepen formatiegesprekken op niets uit. De reden: D66 en PvdA zien niets in een samenwerking met Leefbaar, omdat die een campagnesamenwerking sloot met Forum voor Democratie. De afgelopen vier jaar zaten Leefbaar en D66 overigens wel samen in de Rotterdamse coalitie.

Geerten Waling was bij een debat over nationale identiteit in Rotterdam. ‘Een kleine hel,’ schreef hij eerder.

Voormalig Leefbaar-leider Ronald Buijt uitte eerder zijn verbazing over de dreigende uitsluiting. ‘Als dit in Amsterdam bij GroenLinks zou gebeuren, zou het hele land op z’n kop staan.’ GroenLinks, PvdA en D66 proberen sinds de mislukte gesprekken een middencoalitie te vormen met VVD, CDA en CU-SGP.

College met zes partijen is te instabiel om overwogen te worden

In het AD stelt JOVD-voorzitter Puck van Putte dat een college met zes partijen überhaupt te instabiel is om overwogen te worden. Een coalitie tussen Leefbaar, VVD, D66 en CDA is daarom de beste optie. Daarom moet D66 over haar ‘obsessie met Baudet’ heen stappen, zegt Van Putte.

Momenteel lijkt het erop, volgens de JOVD-voorzitter, dat de uitspraken van FvD-voorman Thierry Baudet zwaarder wegen dan de problemen van Rotterdammers. ‘Dit kan alleen als schandalig worden beschreven.’

‘Frankenstein-coalitie van links’

Gertjan van Schoonhoven vraagt zich af: Sinds wanneer gaan links en islam samen?

D66 moet volgens de JOVD in elk geval een poging doen om de verschillen met Leefbaar te overbruggen. Tot die tijd verwacht de jongerenafdeling dat de Rotterdamse VVD-leider Vincent Karremans koers houdt en zich niet laten verleiden door ‘de Frankenstein-coalitie van links’.

Rotterdam kende een roerige verkiezingscampagne in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Zo was de toon van lijsttrekkers ten opzichte van elkaar ongekend hard en sloten linkse partijen een omstreden verbond met de islamitische partij NIDA. Dit pact werd opgeblazen nadat NIDA onder vuur was komen te liggen door een oude tweet, waarin NIDA Israël met IS vergeleek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.