AIVD verijdelde 4 ‘concrete, zware’ aanslagen

10 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van een IS-vlag in Irak - Foto: AFP

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft in de afgelopen zes jaar in Nederland vier aanslagen kunnen voorkomen. Het gaat daarbij om ‘concrete, zware gevallen’, zegt AIVD-hoofd Rob Bertholee.

Daaronder valt ook de arrestatie van de Rotterdammer Jaouad A. (31), zegt Bertholee tijdens opnamen van het programma College Tour.

Explosieven sterk genoeg om auto te laten ontploffen

Bij A. thuis werden een kalasjnikov en 288 Cobra’s (illegaal knalvuurwerk) gevonden. Ook trof de politie pantserdoorborende munitie, 1.600 euro aan contant geld en een vlag van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aan.

De explosieven waren sterk genoeg om een auto te laten ontploffen. Volgens de AIVD koestert A. jihadistische sympathieën. Hij zou zijn geradicaliseerd en sprak over een aanslag. Op een harde schrijf werden 289 IS-video’s gevonden, waaronder onthoofdingsfilmpjes.

De jihadist werd eind vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel vanwege het plannen van een terroristische aanslag. Volgens de rechtbank zou bij de verijdelde aanslag een ‘aanzienlijk aantal slachtoffers’ zijn gevallen.

Te danken aan diensten, maar ook aan ‘puur geluk’

In een afgeluisterd gesprek praatte A. over een eventuele aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam. ‘Het is 500 meter lopen van mijn huis. Ik zie er altijd Turken naar binnen gaan. Je kunt er gaan schieten of iets naar binnen gooien. Kan ik gewoon doen. Maar die mensen daarbinnen zijn wel gewoon moslims,’ zei A.

Over de andere ‘zware gevallen’ wilde Bertholee geen uitspraken doen. De AIVD heeft volgens hem de afgelopen jaren honderden dreigingen onderzocht. Volgens hem is het risico op een aanslag ‘daadwerkelijk aanwezig’. Dat het nog niet is gebeurd, is volgens hem te danken aan politie en justitie, maar ook aan ‘puur geluk’. Het dreigingsniveau in Nederland is al een aantal jaar ‘reëel’. Volgens het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN), een analyse die vier keer per jaar door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt opgemaakt, komt het grootste gevaar van terugkerende jihadisten.