nederland

Broer verdedigt terreurverdachte: ‘Iedereen heeft toch wapens?’

10 december 2016Leestijd: 2 minuten

De politie in Rotterdam heeft woensdag de 30-jarige Jaouad A. aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een terroristische actie te hebben voorbereid, al gelooft zijn broer daar niets van.

Justitie meldde vrijdag dat agenten een kalasjnikov en twee volle magazijnen in het huis van de man in Rotterdam hebben gevonden. De man is aangehouden.

Bij de huiszoeking vond de politie ook vier dozen met zeer explosief illegaal vuurwerk, een IS-vlag, mobiele telefoons en 1.600 euro in contant geld. De man wordt ervan verdacht een terroristische daad te hebben voorbereid, maar het is onduidelijk wat de man precies van plan was.

Iedereen heeft toch wapens?
Volgens de broer van A., Bilal, is hij helemaal geen terrorist. In het AD vertelt hij: ‘Hij is wel gelovig, hij bidt vijf keer per dag, maar hij is geen terrorist.’ Dat hij een mitrailleur in huis heeft, vindt Bilal helemaal niet gek. ‘Iedereen heeft toch een wapen?’

Bilal vervolgt: ‘Die vlag die ze hier hebben gevonden wordt als een IS-vlag gezien, maar heel veel gewone moslims hebben die in huis. En hij had hem in de kelder liggen, onder een laag stof. Het was niet dat hij die in de woonkamer had hangen.’ Jaouad A., een Rotterdammer van Marokkaanse afkomst, zou een vrouw en een kind van 2,5 jaar hebben.

Foto naar buiten gebracht door het OM.

De 30-jarige verdachte  kwam in beeld na informatie van de AIVD en onderzoek door de Rijksrecherche. Politiebronnen vertellen aan De Volkskrant dat het erop lijkt dat de man alleen handelde.

De Dienst Speciale Interventies wist hem te arresteren. De terreurverdachte is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en is voor zeker twee weken vastgezet op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.