terreur

Val Raqqa betekent weinig goeds voor terreurdreiging

20 november 2017

De bedreiging van jihadisten voor westerse landen is er niet minder op geworden sinds de val van Raqqa, de Syrische stad die bolwerk was van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Er zijn nog altijd aanslagen mogelijk in Nederland.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft op het niveau ‘reëel’, op niveau 4 op een schaal van 5, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maandag in het nieuwste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN). De NCTV spreekt van een ‘blijvende dreiging’ van uitgereisde en lokale jihadisten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Terugkeerders grootste gevaar

Dit betekent dat de kans op een terroristische aanslag in Nederland reëel is. Er zijn echter geen concrete aanwijzingen voor een aanslag, benadrukt de NCTV. Volgens het Dreigingsbeeld, een analyse die vier keer per jaar wordt opgemaakt, komt het grootste gevaar van terugkerende jihadisten. Vooral nu IS in Irak en Syrië bijna volledig is verslagen, komen er meer extremisten terug naar West-Europa.

Daarnaast brengen ook jihadisten die nooit zijn vertrokken een grote dreiging met zich mee. ‘Ze kunnen geïnspireerd, gestimuleerd of aangestuurd worden om een aanslag te plegen,’ aldus de NCTV. Daarbij spelen uitgereisde jihadisten wel een belangrijke rol, onder meer via de verspreiding van propaganda.

Vrouwelijke jihadisten gevaar

Vrijdag waarschuwde inlichtingendienst AIVD bovendien voor het gevaar van vrouwelijke jihadisten. In Nederland zijn er zo’n honderd. Volgens de AIVD zijn de vrouwen ‘minstens zo toegewijd aan het jihadisme als mannen’.

IS zou de laatste tijd een grotere, actievere en gewelddadige rol aan vrouwen binnen het jihadisme toedichten. Eerder speelden zij slechts een ondersteunende rol.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.