Sint-Maarten zwicht onder Nederlandse druk: verkiezingen uitgesteld

13 november 2017Leestijd: 1 minuut
Ravage op het Franse deel van Sint-Maarten, vlakbij de Nederlandse grens - bron:ANP

Gouverneur Eugene Holiday van Sint-Maarten heeft zondag besloten de verkiezingen voor een nieuw parlement te verplaatsen van 8 januari naar 26 februari.

Als reden hiervoor heeft de gouverneur gezegd dat de voorbereiding van ‘ordelijke en zorgvuldige verkiezingen’ vanwege de ravage die orkaan Irma heeft aangericht op 6 september van dit jaar meer tijd vergen. Eerder gaf de voorzitter van het Centraal Stembureau al aan dat er veel praktische problemen zijn voor het houden van verkiezingen.

De VVD pleitte daarop voor uitstel van de verkiezingen van een jaar. Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties (CDA) deelde de zorgen, maar vond ingrijpen te ver gaan.

William Marlin naar huis gestuurd

De verkiezingen zijn uitgeroepen nadat de regering van minister-president William Marlin eind vorige maand naar huis werd gestuurd door het parlement vanwege diens weigering om voorwaarden van Nederland te erkennen voor het leveren van noodhulp. Zo wil Nederland een Integriteitskamer instellen om te voorkomen dat het geld in verkeerde zakken beland en moet er Nederlandse bewaking aan de grens komen.

Nederland maakte vrijdag bekend 550 miljoen euro beschikbaar te stellen voor noodhulp. Staatssecretaris Knops wil hierover afspraken met een interim-regering, waarvan de formatie momenteel plaatsheeft.

De kandidaatstelling voor de verkiezingen op Sint-Maarten is uitgesteld van 13 november tot 5 januari 2018. Het nieuwe parlement komt bijeen op 2 april 2018.