Irma

Kabinet verdubbelt hulpgeld Sint-Maarten

10 november 2017

Nederland steekt niet 260, maar 550 miljoen euro in een noodfonds voor Sint-Maarten. Voor de wederopbouw van de eilanden Saba en Sint Eustatius wordt 67 miljoen beschikbaar gesteld.

Als Sint-Maarten instemt met de voorwaarden van Nederland kan de wederopbouw van het eiland ‘spoedig’ beginnen. Sint-Maarten is grotendeels verwoest door orkaan Irma.

Voorwaarden voor hulp is dat Sint-Maarten Nederlandse marechaussee de grens laat bewaken en een zogeheten integriteitskamer instelt tegen corruptie. ‘We willen voorkomen dat illegale arbeid naar Sint-Maarten komt, of andere mensen met verkeerde intenties daar komen, aangetrokken door het feit dat daar de komende tijd veel geld te verspijkeren is’, zei premier Mark Rutte vrijdag. Het geld wordt in delen beschikbaar gesteld, waarbij er tussentijdse evaluaties worden gedaan.

Verdubbeling is opvallend

De verdubbeling van het hulpgeld is opvallend, omdat het Nederlandse kabinet eerder aangaf bereid te zijn maximaal 260 miljoen euro in het noodfonds te storten. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) sprak de afgelopen dagen harde woorden over de naleving van de eisen. Hij dreigde de geldkraan op elk moment te kunnen dichtdraaien.

Aanvankelijk weigerde Sint-Maarten akkoord te gaan met de Nederlandse voorwaarden voor het noodfonds. Dat leidde tot een politieke crisis, waarbij premier William Marlin het veld moest ruimen.

Sint-Maarten kiest in januari een nieuwe regering, maar het is de vraag of die verkiezingen doorgaan. De voorzitter van het centrale stembureau van het eiland heeft gewaarschuwd dat het niet klaar is voor een stembusgang.

Ingrijpen en verkiezingen uitstellen

De VVD wil dat Nederland ingrijpt en de verkiezingen uitstelt, maar staatssecretaris Knops vindt het nog te vroeg voor zo’n ‘buitengewoon zware maatregel’. Knops deelt de zorgen over de aankomende stembusgang wel. Hij laat zich dit weekeinde eerst over de stand van zaken bijpraten door gouverneur Eugene Holiday van Sint-Maarten.

De besteding van de Nederlandse bijdrage zal voor een groot deel verlopen via internationale organisaties. De bijdrage kan de vorm krijgen van leningen, giften of inzet in natura.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.